2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választási csalásokról számolnak be a kisebb orosz pártok

2007. december 03. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Az Egységes Oroszország, a hatalom pártja a legfrissebb adatok szerint 64,1 százalékot szerzett vasárnap a parlamenti választásokon. A Központi Választási Bizottság moszkvai idő szerint 10 órára reményeivel ellentétben csupán a szavazatok 98 százalékát számolta meg.

Ennek alapján a kommunista párt (KPRF) 11,6, a Liberális-Demokrata Párt 8,2 és az Igazságos Oroszország 7,8 százalékot szerzett.

A 11 induló párt közül a többi nem jutott át a 7 százalékos küszöbön: az Agrárpárt 2,3, a Jabloko 1,6, a Polgári Erő 1,1 és a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) 1 százalékot, a többi egy százaléknál kevesebb szavazatot szerzett.

A végrehajtó hatalmi ág erős befolyása "problémát jelent" az oroszországi választások szempontjából - vélekedett hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének alelnöke. Kimmo Kiljunen szerint ez a befolyás kihatással volt a választási eredményekre.

"Alapvető gond van ott, ahol a végrehajtó hatalomnak ennyire erős szerepe van a pártpolitikában - vélekedett Kiljunen. - Ez nem normális, és befolyással van az ereményekre" - tette hozzá.

Az Egységes Oroszország kivételével minden párt súlyos csalásokról számolt be - még Szergej Mironov, az ugyancsak Putyint támogató Igazságos Oroszország és a felsőház elnöke is szólt ilyesmiről -, s a nyilatkozók állításai szerint megfigyelőik sok esetben rögzítették a tapasztaltakat, többek között videón. A kommunisták, valamint a jobboldali, liberális SZPSZ már be is jelentette, hogy megtámadja a választások eredményét.

Az Eho Moszkvi rádióban nyilatkozó egyik külföldi megfigyelő még a megfigyelők délelőtti sajtóértekezlete előtt azt hangsúlyozta: a szavazókörzetekben nem tapasztaltak jelentős szabálysértéseket, viszont aggodalomra ad okot a választások előkészítése, kezdve a vonatkozó törvényektől a sajtó helyzetén át egészen odáig, hogy Oroszországban a törvényhozás függ a végrehajtó hatalomtól, s nem fordítva.

A Másik Oroszország ellenzéki tömb, amelynek egyik vezetője Garri Kaszparov, Moszkvában és Szentpéterváron gyásztüntetésre hívta hétfőre híveit fekete szalaggal, vagy egy szál virággal. A tüntetésekre nem kértek és nem is kaptak engedélyt, így valószínűleg fellép ellenük a rendőrség. Megfigyelők szerint aggodalomra ad okot, hogy az Egységes Oroszország ifjúsági szervezete és több más hasonló szervezet a választási eredmények ünneplésére szervez megmozdulásokat. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS