2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A korbácsütésre ítélt, megerőszakolt szaúdi nő “házasságtörő”

2007. november 26. 16:03, utolsó frissítés: 16:03

Házasságtörést követett el az a fiatal nő, akit több férfi is megerőszakolt, majd a bíróság másodfokon 200 korbácsütésre és hat hónap elzárásra ítélt – közölte szombaton a szaúdi igazságügy-minisztérium az ügy által kiváltott méltatlankodásra reagálva.


A tizenkilenc éves nő síita nőre kimondott ítélet nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, még az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia közeli szövetségese is bírálta a bírósági döntést.

A tárca közleménye szerint a férjezett nő a megerőszakolása előtt egy gépkocsiban tartózkodott ruhátlanul egy férfi társaságában, aki nem volt a családtagja. Az igazságügy-minisztérium szerint a nő bevallotta, hogy az iszlám törvénykezés, a saría által tiltott viszonyban állt a férfival. A sajtó szerint hét férfi bántalmazta és megerőszakolta őket, de nem tettek feljelentést, amíg a nő férjét néhány héttel később egy névtelen levélben nem értesítették a házasságtörésről.

A nőt első fokon 90 korbácsütésre, az erőszaktevőket pedig öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, majd másodfokon az asszony büntetését 200 korbácsütésre és hat hónap elzárásra, az erőszakos nemi közösülés elkövetőiét pedig kettőtől kilenc évre terjedő börtönre szigorították.

Az áldozat a további szigorítás veszélye ellenére fellebbezni kíván az ítélet ellen. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS