2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy év alatt egymillióval több európai kokainélvező

2007. november 22. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Egy év alatt egymillióval nőtt a becsült kokainhasználók száma Európában, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószerhasználat csökken - mutat rá a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központ (EMCDDA) 2007-es jelentése.


Az országok közötti nagy különbségek ellenére az új adatok azt erősítik meg, hogy a kokain Európa vezető serkentőszerévé lépett elő, a használat gyakoriságát tekintve pedig a második helyen áll a kábítószerek sorában a kannabisz után – megelőzve az ecstasyt és az amfetaminokat - olvasható az EU-tagállamokat, valamint Norvégiát és Törökországot vizsgáló jelentésben.

Az EMCDDA becslései szerint körülbelül 12 millió európai próbálta már életében a kokaint. A tavalyi jelentés még 3,5 millió kokainhasználóról szól, a mostani becslések szerint ez a szám 4.5 millió. A legtöbb kokainista Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban van.

A használat mellett a kokainlefoglalások is rekordot döntöttek a vizsgált időszakban: 2005-ben több mint száz tonnányit foglaltak le a szerből Európában, ami 45 százalékkal több, mint az előző évben.

Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója az MTI-nek elmondta: két oka lehet a romló statisztikának. Az egyik, hogy pontosabb adatokat kap a központ a tagországoktól, a másik, hogy valóban számottevően növekszik a fogyasztás. A szakértők szerint a robbanást nagyban segíti, hogy a kokain ára csökkent az európai piacon.

A legnépszerőbb európai drog, a kannabisz használatának növekedése hosszú idő után megállt Európában. A kannabiszt az Európai Unió felnőtt lakosságának csaknem egynegyede próbálta már élete során, és körülbelül 23 millió ember az elmúlt évben is használta.

A szintetikus drogok közül az ecstasyt 9,5 millió, az amfetaminokat mintegy 11 millió európai felnőtt használja a jelentés szerint. Magyarország mindkét drogfajta esetében az első öt országba tartozik a használatot tekintve. Az amfetamin esetében a lettek, a norvégok, a britek és az észtek előzik meg a magyarokat.

A központ az európai heroinhelyzet szempontjából aggasztónak tartja, hogy egyre inkább növekszik a drog alapanyagául szolgáló ópiumtermelés, főként Afganisztánban.

A kábítószerügyi központ jelentése szerint továbbra is problémát okoz a HIV terjedése az intravénás droghasználók között. Az EMCDDA adatai szerint 2005-ben 3500 új fertőzést regisztráltak az injekciós tűt használó kábítószeresek körében. A HIV-nél gyakrabban fordul elő ebben a csoportban a hepatitis C vírus, nagyjából egymillió ilyen fertőzött van az intravénás droghasználók között.

A jelentés bemutatásához kapcsolódó sajtértekezleten Giusto Catania, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke kijelentette: véleménye szerint az európai drogstratégia elbukott. A droghasználat folyamatosan növekszik, ez egyértelmű jele annak, hogy nem működik az Európai Unió stratégiája - tette hozzá.

Erre reagálva Carel Edwards, az Európai Bizottság Kábítószerügyi Osztályának vezetője kiemelte: még ha sokat is kell fejleszteni az európai modellen, mégis sokkal jobb a helyzet, mint sok más hasonló helyen a világban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS