2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyülekeztek a budapesti újságírók - ezúttal nem vittek el senkit

2007. november 21. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Körülbelül 80-100 újságíró gyűlt össze spontán módon kedden délután a Batthyány-örökmécsesnél, annak következményeként, hogy szombaton este ugyanonnan két riportert bilincsben szállítottak be a rendőrök.

Az újságírók egy be nem jelentett tüntetésről tudósítottak. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a riporterek nem tettek eleget a távozásra való rendőri felszólításnak, így szabálysértést követtek el.

Kedden este az újságírók egymásról készítettek fotó- és videofelvételeket, egymásnak adtak interjúkat. A téren egy térfigyelő-kamerás rendőrbusz jelent meg még az újságírók spontán összejövetele előtt. A rendőrség azonban nem avatkozott közbe.

"A rendőrség maximálisan egyetért az újságírók szándékával, nyitott kapukat döngetnek" - nyilatkozta az Indexnek a rendőrfőkapitányság szóvivője, Tafferner Éva. A Freedom House Europe magyarországi emberjogvédő szervezet tegnap köleményt adott ki, melyben kijelentik: a tüntetésről tudósító újságírók ellőállítása a sajtó szabadságának és az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogának súlyos megsértése.

A közleményben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet az idén kiadott ajánlására hivatkoznak, amely kifejezetten előírja a tüntetésről beszámoló sajtómunkások aktív támogatását a rendőrség számára. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS