2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyolc év börtön a dalai láma támogatásáért

2007. november 20. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Az "ország megosztására való felbujtás" miatt nyolc év börtönre ítéltek Kínában egy tibeti személyt Kínában, aki a dalai láma visszatérésének támogatásáról beszélt egy kisebb tömeg előtt.

A dalai láma 1959-ben, egy elbukott felkelés után menekült Indiába a kommunista Kína által 1950-ben elfoglalt Tibetből. Peking továbbra is elnyomja a tibeti vallási törekvéseket, különösen a dalai láma iránti tiszteletet üldözi. A Peking által szeparatistának tekintett vallási vezetőhöz való hűséget pedig hazaárulásnak tekintik.

"Az elítélt akciójának hatására a tömegek ostrom alá vették a kormányhivatalokat" - idézte az ítéletet az Új Kína hírügynökség.

Kínai illetékesek nemrég arra figyelmeztettek, hogy várhatóan erősödni fog a dalai láma támogatóinak tevékenysége, s ez aggodalommal tölti el a pekingi vezetést, amely az etnikai kisebbségek lakta régiók stabilitását mindennél fontosabbnak tartja.

Az ötvenkét éves férfit a délkelet-kínai Szecsuán (Sichuan) tartomány főként tibetiek által lakott Litang (Litang) közigazgatási területén tartott nyilvános beszéde miatt állították bíróság elé. Ugyanebben a térségben három másik személyt is letartóztattak. Őket külföldi szervezetek javára végzett kémkedés és szeparatista akciókban való részvétel miatt háromtól tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélték. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS