2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitlert és Sztálint csodálta a finn gimnazista ámokfutó

2007. november 08. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Meghalt a kórházban az a 18 éves végzős diák, aki fegyveres ámokfutást követett el szerdán egy finnországi gimnáziumban - közölte egy kórházi illetékes. Miután nyolc embert megölt - köztük középiskola igazgatónőjét, két lányt és öt fiút - további tizenkettőt pedig megsebesített, a támadó főbe lőtte magát és válságos állapotban szállították kórházba.

"Megerősíthetem, hogy belehalt az elszenvedett agyi sérülésekbe. A halálos áldozatok száma ezzel kilencre emelkedett" - közölte Eero Hirvensalo az ámokfutó megmentésén dolgozó orvoscsapat vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a többi kórházba vitt diák csak könnyebben sebesült meg, életük nincs veszélyben.

A mészárlásra azután került sor, miután egy figyelmeztető videoüzenet felkerült a YouTube internetes fájlmegosztó portálra. Finn iskolákban még soha nem volt lövöldözés és általában ritka az erőszak az oktatási intézményekben. Késelések már előfordultak, de nem követeltek halálos áldozatokat.

Az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye és a mészárláshoz használt 22-es kaliberű, Sig Sauer kézifegyvert október 19-én jegyezték be a nevére. Egy szemtanú, a középiskola egyik tanára arról számolt be, hogy a lövöldözés dél körül kezdődött, az ámokfutó módszeresen osztályteremről osztályteremre járt, kezében egy kis kaliberű kézifegyverrel, bekopogva és bekiabálva az ajtókon.

"Valószínűtlennek tűnt az egész, hogy egy diák, akit tanítottam, most üvöltve felém rohan, kezében egy pisztollyal" - mondta az YLE rádiónak, hozzátéve, hogy sikerült lemenekülnie a lépcsőn és elfutott az ellenkező irányba. A gimnáziumnak több mint 400 - 12 és 18 év közötti - tanulója van a 35 ezer lelkes településen.

A finn média szerint az ámokfutó Sturmgeist89 néven a YouTube-on a "Jokala gimnáziumi vérengzés 7/11/2007" című videofelvétellel közzétette tervét. A hardrock zenei aláfestéssel kísért felvételen egy alacsony épület látható, amely a Jokala középiskolának tűnik, majd a létesítmény egy vizuális effekttel a levegőbe repül. Ezután két különböző beállásban feltűnik egy fiatalember vörösre színezett, nehezen azonosítható képe és pisztolyt fog a kamerára.

"Kész vagyok harcolni és meghalni az ügyemért" - írta blogjában Sturmgeist89. "Én, természetes kiválasztóként meg fogok semmisíteni mindenkit, akiről úgy látom, hogy alkalmatlan, az emberi faj szégyene és a természetes kiválasztódás kudarca". A lövöldözés kezdete után több mint 200 000-szer letöltött felvétel azóta lekerült a portálról.

Ugyanez a YouTube-felhasználó így mutatkozik be: "Cinikus egzisztencialista, antihumánus humanista, antiszociális szociáldarwinista, realista idealista és istennel egyenlő ateista vagyok". Rendőrségi forrásokat idéző médiaértesülések szerint az ámokfutó a fegyverek szerelmese volt, és nem egyszer hangoztatta, hogy Hitler és Sztálin csodálója. (MTI/AP/dpa/Reuters/AFP, MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS