2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csádi gyermekcsempészügy: szabadon engedték az újságírókat és az utaskísérőket

2007. november 05. 09:20, utolsó frissítés: 09:20

A csádi hatóságok vasárnap szabadon bocsátottak három francia újságírót és négy spanyol légiutas-kísérőt, akiket a Zoé Bárkája francia civil szervezet gyerekrablási ügyével összefüggésben vettek őrizetbe.


A nyugatiak elengedéséről az egyik újságíró csádi ügyvédje számolt be röviddel azután, hogy az észak-afrikai országba érkezett Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy a lefogott nyugatiak sorsáról tárgyaljon Idriss Deby csádi elnökkel.

A szabadon engedettek elhagyhatják Csádot, de továbbra is gyanúsítottak maradnak. A gyerekrablási ügyben letartóztatott többi nyugati - hat francia és három spanyol állampolgár - egyelőre rács mögött marad.

A csádi hatóságok október végén a kelet-csádi Abéché repülőterén tartóztatták le emberrablás és csalás vádjával a Zoé Bárkája szervezet hat tagját, akik 103 gyereket akartak Franciaországba befogadó családokhoz szállítani. A szervezet dolgozóival együtt őrizetbe vettek három francia újságírót és a gyerekek szállítására rendelt repülőgép hétfős személyzetét.

Francois Fillon francia kormányfő utasította a védelmi és a külügyi tárca vezetőit, folytassanak le vizsgálatot a Zoé Bárkája csádi tevékenységéről. A vizsgálat legfőbb célja, hogy fény derüljön arra, a Csádban Children Rescue név alatt működő szervezet hogyan dolgozhatott az észak-afrikai országban a n'djamenai francia nagykövetség tudta nélkül. (MTI/Reuters/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS