2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bagdad együttműködést ígért Ankarának a kurd gerillák elleni harcban

2007. november 03. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Núri al-Máliki iraki kormányfő megígérte szombaton az Irak jövőjéről rendezett nemzetközi értekezlet kezdetén mondott beszédében, hogy kormánya együttműködik az ország szomszédaival a terrorizmus elleni harcban.

"Irak nem szolgálhat bázisul a szomszédai ellen indított támadásokhoz" - mondta kevéssel azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hatékony fellépést sürgetett az iraki területen megbúvó kurd "terroristák" (a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei) ellen az Isztambulban rendezett konferenciát megnyitó beszédében.

Az Irakkal szomszédos országokon kívül az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ is képviselteti magát a "szomszédok konferenciájaként" emlegetett egynapos rendezvényen. (Hivatalosan szombaton nyílt meg az értekezlet, de a részt vevő küldöttségek vezetői már az előző napon közös vacsorán találkoztak egymással.)

Máliki ígéretétől némiképp elütő nyilatkozatot tett szombaton Ali al-Dabag, az iraki kormány szóvivője. "Nem vagyunk képesek arra, hogy elfogjuk a távoli, nehezen ellenőrizhető északi határvidékén bujkáló törökországi kurd lázadókat" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte Törökország sem képes erre. Ali Babacan török külügyminiszter péntek esti nyilatkozatára reagált, amely szerint "odáig jutott a helyzet, hogy a szavak már nem segítenek, cselekvésre van szükség".

Az isztambuli értekezlet témája eredetileg az lett volna, hogyan javítható Irak belbiztonsági helyzete, de az északi-iraki támaszpontokról kiinduló törökországi kurd szakadárok felélénkült fegyveres tevékenysége és a vele összefüggésben kilátásba helyezett török katonai akció másfelé terelte a részvevők figyelmét. Fő témává vált, hogyan csökkenthető a török-iraki határon kialakult feszültség, hogyan előzhető meg a török katonai invázió Irak északi része ellen.

Erdogan igyekezett összekapcsolni a két témát nyitóbeszédében, hangsúlyozva: az a cél, hogy Irak olyan stabil, biztonságos ország legyen, ahonnan nem indul ki fenyegetés a szomszédos országok ellen.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter azt ígérte az értekezlet előtt adott nyilatkozatában, hogy az amerikaiak többet tesznek a jövőben a kurd támadások megelőzéséért, de nem részletezte, meddig hajlandó elmenni Washington ezen a téren. Az Egyesült Államok ellenzi a török hadsereg kilátásba helyezett észak-iraki akcióját, mert attól tart, hogy egy török invázió nyomán elszabadulna a pokol az erőszaktól sújtott arab ország eddig viszonylag békés északi részében is, ahol egyébként Irak legnagyobb olajmezői vannak.

Washington szövetségeseként kezeli az észak-iraki kurdokat, akik segítették az amerikai hadsereget 2003-ban Szaddám Huszein előző iraki elnök rendszerének megdöntésében. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS