2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csád: francia iskoláztatást ígértek az örökbefogadásra kiszemelt gyerekek szüleinek

2007. november 03. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

A Zoé Bárkája nevű francia civil szervezet, amelynek tagjait Csádban emberrablás vádjával letartóztatták, a helyi hatóságoknak korábban azt állította, hogy sürgősségi befogadó központot kíván létrehozni magukra maradt gyerekek számára - derül ki abból a dokumentumból, amelyet pénteken közölt a Le Parisien című francia napilap.

A csádi legfelsőbb bíróság döntése nyomán a 103 gyermek Franciaországba szállítását szervező 17 európai és két csádi vádlottnak N'Djamenában kell felelniük tettükért.

A Zoé Bárkája Franciaországban azt állította, hogy a szudáni Darfúr tartományban pusztító polgárháború árváit kívánta franciaországi befogadó családokhoz szállítani.

A szervezet hat tagját, három francia újságírót, valamint a 103 gyerek szállítását biztosító repülőgép spanyol személyzetét a csádi Abéché repülőterén az indulás előtt vették őrizetbe, majd vádat emeltek ellenük. Azóta bebizonyosodott, hogy a gyerekek többségének van családja és csádi falvakból származnak.

A France 2 francia közszolgálati televíziónak nyilatkozó csádi szülők azt mondták: azért adták oda gyermekeiket a franciáknak, mert állításuk szerint a kelet-csádi Abéchében felállított iskolába akarták őket elvinni.

Az Afrikában Children Rescue néven tevékenykedő egyesület elnöke, Eric Breteau - akit szintén vád alá helyeztek - a csádi hatóságoknak bemutatott megbízólevelében azt írta, hogy akciójuk célja sürgősségi befogadó állomás létrehozása magukra maradt gyerekek számára, az ország keleti részén. A dokumentumban nincs szó a gyerekek külföldre szállításáról és esetleges örökbefogadásáról.

Míg a francia televíziókban névvel nyilatkozó francia "befogadó családok" a Zoé Bárkája jó szándékában továbbra sem kételkednek és az önkénteseket támogatják, egy névtelenül nyilatkozó francia házaspár csalás miatt tett feljelentést a szerintük szektás módszerekkel működő civil szervezet ellen.

A házaspár ugyanis, miután 2400 eurót befizetett az egyesület számlájára, arról kapott értesítést, hogy mégsem került be azon kiválasztott családok közé, amelyek szudáni gyermekeket fogadhatnak be. Azt állítják, hogy a Zoé Bárkája kezdettől fogva hazudott nekik, ráadásul pszichológiai nyomást gyakorolt rájuk, hogy ne csináljanak botrányt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS