2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Arab országok dúsított uránt ajánlottak fel Iránnak

2007. november 02. 09:28, utolsó frissítés: 09:28

Az Öböl menti arab államok felajánlották Iránnak, hogy ellátják dúsított uránnal, s úgy vélik, hogy ezzel megoldást lehet találni Teherán és Washington elmérgesedő vitájára. Az eddig titokban tartott ajánlatot a szaúd-arábiai külügyminiszter hozta nyilvánosságra csütörtökön egy gazdasági lapon keresztül.

"Azt a megoldást javasoltuk, hogy hozzunk létre egy konzorciumot az összes közel-keleti felhasználó ellátására dúsított uránnal. A konzorcium a szükségleteknek megfelelően ad minden erőműnek, s így biztosítja, hogy ne lehessen atomfegyverhez használni dúsított uránt" - mondta Szaúd al-Fejszal herceg a Middle East Economic Digestnek.

A miniszter szerint Irán fontolgatja a javaslatot, amely előirányozza egy (dúsító) üzem felépítését egy semleges országban. Szaúd herceg Svájcot említette mint lehetséges helyszínt. "Nem hiszem, hogy az arab országok visszautasítanák a javaslatot. Ami azt illeti, a többi arab ország közölte, hogy részt óhajt venni benne" - mondta.

"Irán azt válaszolta, hogy ez egy érdekes ötlet, és vissza fognak térni rá. Reméljük, hogy elfogadja. Folytatjuk velük a tárgyalásokat, és közben arra kérjük őket, hogy ne csak Irán energiaszükséglete szempontjából, hanem a térség biztonsága szempontjából is nézzék a kérdést" - mondta Szaúd al Fejszal külügyminiszter, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nincs benne az ügyben, de szerinte nem fogja ellenezni.

"Ez (a javaslat) elsimítaná a Nyugat és Irán között kialakult feszültséget az egyik legfontosabb területen" - hangsúlyozta. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS