2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csádi gyermekcsempészügy: az "árvák" többségének van családja

2007. november 01. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Annak a 103 gyermeknek a többsége, akiket egy francia szervezet, azon a címen, hogy árvák, elszállítani készült Csádból, van családja - állapította meg több humanitárius szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott közös jelentése.

Az ENSZ gyermekalapja (UNICEF), a világszervezet menekültügyi főbiztossága, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt a gyermekekkel folytatott beszélgetések után jutott arra a következtetésre, hogy a Zoé Bárkája nevű szervezet által Európába árvaként szállítandó gyermekek többségének van legalább egy közeli hozzátartozója. Kiderült az is, hogy a 21 lány és a 82 fiú, akiknek a kora egy és 10 év között váltakozik, a csádi-szudáni határ mentén fekvő falvakból, Adré és Tiné körzetéből származnak.

A menekültügyi főbiztosság szóvivője hozzátette: "csádi oldalon" lévő falvakról van szó, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy a gyermekek is mind csádiak.

A beszélgetések során 91 gyermek utalt a családjára, amelyekben legalább egy felnőtt személyre szólőként tekintettek. A további 12 gyermek kikérdezése még folyik. Egyes gyermekek azonban, elsősorban koruk miatt, nem képesek alapvető információkkal szolgálni. A humanitárius szervezetek és a csádi hatóságok így csak lépésről lépésre tudnak haladni a történet rekonstruálásában.

A közleményből kiderül, hogy a jelenleg az abéchéi árvaház által befogadott gyermekek egészségi állapota nem ad okot az aggodalomra, de voltak közöttük, akiket kisebb sérülésekkel kellett kezelni.

A Zoé Bárkája szervezet vezetői, akiket Csádban letartóztattak, majd vádat emeltek ellenük, azt állítják, csupán segíteni szerettek volna a tudomásuk szerint darfúri árva gyerekeken. Egyik fogvatartott felesége a BBC-nek elmondta: a szervezet ellenőrizte a gyerekek papírjait, hogy nehogy valami gond legyen, és soha nem akartak volna olyan gyerekeket kijuttatni az országból, akiknek hozzátartozóik vannak. "Mi nem vagyunk gyermekkereskedők. Ismerem a csapat (ti. a fogva tartott franciák) tagjait, és a férjemet: egész életében a gyerekek érdekében harcolt" - nyilatkozta Christine Peligat.

(BBC, MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS