2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gazdasági szankciók a kurdok ellen, új ellenőrző pontok Irakban

2007. november 01. 09:42, utolsó frissítés: 09:42

Az Egyesült Államok hírszerzési adatokat ad át Ankarának a törökországi kurd szakadárok török-iraki határ mentén kiépített állásairól - jelentette be szerdán a Pentagon szóvivője.

A török kormány ugyanakkor gazdasági szankciókat vezet be a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) betiltott kurd gerillaszervezetet támogató csoportok ellen. A kabinet által szerdán elfogadott büntetőintézkedésekről részleteket még nem tettek közzé. A szankciók mindazonáltal kimondatlanul is az észak-iraki félautonóm kurd régió vezetése ellen irányulhatnak.

Cemil Cicek török miniszterelnök-helyettes önmérsékletre intett arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Ankara az egész iraki Kurdisztán ellen vezet-e be szankciókat, mondván: nem lenne helyes, ha ártatlan emberek szenvednék meg a büntetőintézkedéseket. Törökország kurd többségű délkeleti részén, ahol nagy a szegénység, az egyik fő bevételi forrás az iraki Kurdisztánnal való kereskedelem.

Az iraki kormány közben újabb ellenőrző pontokat állított fel az északi országrészben tartózkodó kurd gerillák mozgásának korlátozása érdekében, és intézkedéseket tett utánpótlási útvonalaik elvágására.

Törökország mintegy százezer katonát vont össze iraki határa mentén és azzal fenyegetőzik, hogy nagyszabású hadjáratot indít a betiltott, szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásai ellen, ha az iraki biztonsági erők nem csapnak le a szakadárok bázisaira. A PKK gerillái e támaszpontokról kiindulva hajtanak végre támadásokat Törökország ellen.

Az Egyesült Államok és Irak a térségbeli helyzet megingásától tartva már felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon a hadművelettől. (MTI/Reuters, MTI/AFP/Reuters, MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS