2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán-ellenes "Szent Szövetség"?

2007. november 01. 09:29, utolsó frissítés: 09:29

Az Egyesült Államok felgyorsítja tárgyalásait Lengyelországgal és Csehországgal egy európai rakétaelhárító pajzs kialakításáról, és egyfajta Irán-ellenes "Szent Szövetség" kialakításán fáradozik - hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán nyilvánosságra hozott nyilatkozatában.

A dokumentum egyben sajnálattal állapítja meg, hogy Washington semmibe veszi a rakétaelhárító rendszer kiépítésével kapcsolatos orosz aggodalmakat. Moszkva szerint a terv az orosz nemzetbiztonságot veszélyezteti, míg az amerikai kormányzat azzal érvel, hogy a rakétaelhárító pajzs kialakítása egy esetleges iráni támadás kivédésére szolgálna.

Mihail Kaminyin, a moszkvai külügyi tárca szóvivője kijelentette: "az a benyomás alakult ki bennünk, hogy az Egyesült Államok szeretné visszafordíthatatlanná tenni terveinek megvalósítását". Kaminyin egyben hangsúlyozta: Oroszország ellenzi azt, hogy Iránt ellenségnek tartsák, és Moszkva nem híve annak az elképzelésnek, hogy egy "Szent Szövetséget" hozzanak létre az ázsiai ország ellen.

Oroszország arra szeretné rávenni az Egyesült Államokat, hogy a rakétaelhárító rendszerhez szükséges radarállomás csehországi létesítése helyett az azerbajdzsáni Gabalában lévő orosz lokátorállomást vegye igénybe.

Az Egyesült Államok cáfolta, hogy siettetné rakétapajzsa egyes elemeinek Közép-Európába telepítését, amint azt Oroszország Washington szemére vetette. Geoff Morrell, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elmondta: az amerikai kormány reméli, hogy mielőbb megállapodásra juthat Csehországgal és Lengyelországgal az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer egyes elemeinek e két országba telepítéséről, de nem akarja siettetni a folyamatot. (MTI/AFP, MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS