2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németországra is átterjedt a török-kurd konfliktus

2007. október 30. 15:16, utolsó frissítés: 15:23

Az erőszakos cselekmények haladéktalan beszüntetésére szólítottak fel a berlini hatóságok kedden azt követően, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Törökország elleni támadásai miatt tovább éleződő török-kurd konfliktus az elmúlt 48 órában a Berlinben élő török, illetve kurd közösségekre is átterjedt.

A hatóságok 15 személyt vettek őrizetbe, miután az elmúlt két napban elsősorban török fiatalok berlini kurd éttermeket és egy kulturális központot támadtak meg, és Berlin több negyedében összecsapásokra került sor radikális török, illetve kurd csoportok között. Az összecsapásokban 18 rendőr is megsebesült.

A berlini rendőrség szerint a török támadók elsősorban a hírhedt "Szürke Farkasok" nevű szélsőjobboldali török szervezettel szimpatizálók voltak. A támadások, illetve erőszakos cselekmények nyomán egyre erőteljesebb az a követelés, hogy az alkotmányvédelmi hatóság (a belső titkosszolgálat) az eddiginél erőteljesebben figyelje a különböző török csoportokat, és szükség esetén éljen a kiutasítás eszközével is.

Az elmúlt napok összetűzései nem az első ilyen jellegű összecsapások voltak németországi török, illetve kurd közösségek között. Hivatalos becslések szerint az országban élő kurdok száma mintegy 500 ezer körül mozog, ugyanakkor különböző kurd szervezetek ugyanezt az adatot mintegy 700 ezerre becsülik. Túlnyomó többségük Iránból, Észak-Irakból és Szíriából érkezett.

Ezzel szemben - ugyancsak a hivatalos statisztika szerint - a török bevándorlók száma megközelíti a 2,5 milliót. Külön sajátosság, hogy a kurdokat statisztikailag elsősorban "törökként" vagy "irakiként" könyvelik el.

A hatóságok szerint a Németországban letelepedett kurdok közül meghaladja a 10 ezret azoknak a száma, akik a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjának vallják magukat.

"Vagy elutasítja az erőszakot a PKK, vagy nem csak Törökországgal, de az egész kurd nemzettel szemben találja magát" - mondta Maszúd Barzáni, az iraki kurd régió elnöke a Milliyet török napilapnak a törökországi kurd területek függetlenségéért fegyveres harcot folytató szervezetről.

Törökországot "a kurd kérdés békés, demokratikus rendezése" érdekében együttműködésre hívta fel Barzáni. Javasolta, hogy Ankara részesítse amnesztiában a PKK tagjait.

Barzáni sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a török kormány nem akart tárgyalni az iraki kurdokkal a PKK elleni fellépésről. "Önök nem akarnak velem tárgyalni, de elvárják, hogy fellépjek a PKK ellen. Hogy lehet ez?" - kérdezte. "Törökország barátja vagyok, de nem fogadok el parancsot sem Törökországtól, sem bárki mástól" - szögezte le. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS