2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb török-kurd összecsapás, uniós országok nem adják ki a lázadókat

2007. október 29. 09:31, utolsó frissítés: 09:32

A török hadsereg megölt 15 kurd felkelőt egy összecsapásban vasárnap az ország délkeleti részében. A harcok a többségében kurdok lakta Tunceli tartományban robbantak ki, amely távol van az iraki határtól, ahol a legutóbbi összecsapások történtek a török hadsereg és kurd gerillák között.

A tartományi kormányzati hivatal egy tisztviselője elmondta, hogy a hadsereg Pulumur város körzetében folytat hadműveletet a kurd szeparatisták ellen. Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint a harcok vasárnap kezdődtek, a török csapatokat helikopterek támogatják. A biztonsági erők előzőleg lezárták a Pulumurba vezető autópályát. Tunceli mintegy 600 kilométerre északra fekszik az iraki határtól.

Élesen bírálta az Európai Unió országait szombaton Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, amiért egyikük sem adja ki az ankarai hatóságoknak a kurd lázadókat. Egy országos tv-beszédben Erdogan úgy vélekedett: az EU-tagállamok nem támogatják Törökország harcát, annak ellenére, hogy terrorista szervezetnek nyilvánították a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjait.

A kormányfő nem nevezett meg konkrétan egyetlen országot sem, csupán utalt Ausztriára. Ankara szerint Bécs júliusban lehetővé tette a PKK kincstárnokának, az Interpol körözése alatt álló, a Franciaországban terrorista cselekményekkel vádolt Reza Altunnak, hogy Ausztrián keresztül jusson el repülővel Észak-Irakba a szervezet egyik kiképző táborába.

Törökország állítása szerint a kurd szakadárok menedéket kapnak és pénzt gyűjthetnek a fegyveres harchoz a nyugat-európai államokban, a szervezetet pedig a pénzmosás, a kábítószer-kereskedelem mellett az európai illegális bevándorlók pénzéből finanszírozzák.

A PKK az elmúlt hónapban két, az iraki határ közelében végrehajtott rajtaütésben 42 embert ölt meg, köztük mintegy 30 török katonát. A hadsereg viszont arról számolt be, hogy kedden egy újabb nagyobb kurd lázadó csoport támadását verték vissza. (MTI/AP/AFP, MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS