2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tagadja az antiszemitizmus vádját a fehérorosz elnök

2007. október 27. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken tagadta, hogy "antiszemita kijelentést" tett volna, amivel Izrael vádolja - közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.


"Ha valaki azt mondja, hogy antiszemitizmus van Fehéroroszországban, vagy elnyomjuk a muzulmánokat, ne higgyenek neki. Ezt Fehéroroszország ellenségei állítják, csak ők akarják megrágalmazni ezt a szent földet és ezt a szent népet" - jelentette ki Lukasenka az elnöki hivatal közleménye szerint.

"Országunk történelme szorosan kapcsolódik a zsidókhoz. A orosz birodalomban a fehérorosz földek azokhoz tartoztak, amelyeken voltak zsidó települések, ezért itt annyira összekeveredtek az etnikai közösségek, hogy ostobaság lenne azt hinni, hogy a fehéroroszok zsidóellenesek lennének" - mondta jelentette ki a pénteki közlemény szerint Lukasenka, akit az Európai Unió és az Egyesült Államok hevesen bírál az emberi jogok fehéroroszországi helyzete miatt.

"Végül is Bobrujszk egy zsidó település volt, és a zsidók nem törődnek túl sokat azzal a hellyel, ahol élnek. Tessék elmenni Izraelbe, és megnézni, mi folyik ott" - jelentette ki Lukasenka elnök október 12-én egy sajtótájékoztatón az említett fehérorosz városban uralkodó siralmas állapotokat kommentálva. E kijelentések ellen tiltakozott hivatalosan az izraeli külügyi tárca.

Fehéroroszországi zsidó jogvédő szervezetek figyelmeztettek az antiszemitizmus terjedésére és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a országban szabadon kiadhatók antiszemita folyóiratok és könyvek, és zsidó temetőket gyaláznak meg.

A nácik összesen mintegy 800 ezer zsidót irtottak ki a II. világháború alatt a mai Fehéroroszország területén, majd az Izraelbe történt tömeges kivándorlás következtében az ország zsidó közösségének létszáma 28 ezer főre csökkent. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS