2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvonná a "többletpénzt" a magyar iskoláktól a szlovák tanügyminiszter

2007. október 26. 09:45, utolsó frissítés: 09:48

A pozitív diszkrimináció megvonásával riogatja a szlovákiai magyar iskolákat Ján Mikolaj oktatási miniszter, aki a nem szlovák nyelven tanuló diákok után kijáró nyolc százaléknyi többletpénz megvonásán és az úgynevezett alternatív oktatás bevezetésén mesterkedik, egyszersmind a Magyarországon kiadott tankönyvek használatát is betiltaná.

A miniszter okfejtése szerint a magyar iskolák azért kapnak pluszpénzt, mert szlovák nyelven is oktatnak (szlovák nyelvet és irodalmat). Mikolaj szerint ez szerény jogalap, szerinte az úgynevezett magasabb fejpénz csak akkor lenne indokolt, ha a magyar iskolákban más tantárgyakat is szlovákul oktatnának.

A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó miniszter valójában ugyanazt szeretné elérni, mint "emlékezetes" elődje, az ugyancsak SNS-és Eva Slavkovská. Ő annak idején foggal körömmel küzdött az alternatív oktatásért, ráadásul betiltotta a kétnyelvű bizonyítványokat, kiváltva ezzel a magyar szülők, pedagógusok és diákok emlékezetes tiltakozási hullámát - emlékeztet az MTI.

Mikolaj elődje, az előző kormány Magyar Koalíció Pártja (MKP) által delegált oktatási minisztere, Szigeti László szerint Mikolaj igencsak csúsztat. A többletpénz ugyanis nem a szlovák nyelv és irodalom oktatásáért jár, hanem azért, mert a szlovák iskolákkal szemben a magyar iskolákban a magyar nyelvet és irodalmat plusz óraszámban oktatják. Ez azt jelenti, hogy a magyar iskolák heti óraszáma ezért kettővel magasabb, mint a szlovákoké.

Más véleményt képvisel a kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic, a kormány nemzetiségi tanácsának elnöke, aki az utóbbi tisztség viselőjeként ragaszkodni szeretne a status quo megőrzéséhez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS