2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó elismerése esetén Moszkva elismerheti Abháziát és Dél-Oszétiát

2007. október 25. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Egy orosz illetékes szerdán figyelmeztetett: Moszkva független államként ismerheti el Abházia és Dél-Oszétia grúziai szakadár köztársaságokat, ha a nyugati hatalmak elismerik Koszovó Szerbiából való kiválását.

Moszkva - Szerbiához hasonlóan - ellenzi Koszovó függetlenné válását, és hónapok óta hangoztatja: ez precedenst teremtene és máshol, így az egykori Szovjetunió területén is felbátorítaná a szakadárokat. Korábban azonban soha nem fogalmazta meg kifejezetten azt, hogy Koszovó elismerésére Abházia és Dél-Oszétia elismerésével válaszolna.

Arra a kérdésre, mi történik a két szakadár köztársaságban, ha Koszovót független államnak ismerik el, a nevének elhallgatását kérő illetékes közölte: "Az az érzésem, hogy precedensértékű döntésnek fogjuk ezt tekinteni". Hozzátette: "Úgy vélem, a diplomáciai megfogalmazásomból le tudják vonni a következtetéseiket".

A koszovói nemzetközi összekötő csoport, amely az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország képviselőiből áll - az érintett felek, azaz az albánok és a szerbek bevonásával - december 10-ig igyekszik megoldást találni a jelenleg Szerbiához tartozó, ugyanakkor ENSZ-közigazgatás alatt álló tartomány státusának megoldására. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS