2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iraki kurd célpontokat támadott a török hadsereg

2007. október 25. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

Törökország a légierejét is bevetette szerdán az észak-iraki hegyekben rejtőző törökországi kurd szakadárok ellen: harci repülőgépek és helikopterek támadtak célpontokat a határvidéken. Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint a bombákkal megrakott F-16-os gépek Diyarbakir környékéről szálltak fel.

Előzőleg a török gyalogság is végrehajtott egy rajtaütést a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen, és lerombolta a PKK több rejtekhelyét. Halálos áldozatokról nem érkezett hír. Török becslések szerint mintegy 3800 gerilla rendezkedett be a hegyekben a határ iraki oldalán, s közel kétezer a török oldalon.

A török légierőt legutóbb vasárnap vetették be a határtérségben, mintegy öt kilométer mélyen iraki területen. Több török lap is idézte szerdán Cemil Cicek miniszterelnök-helyettest, amint pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártja kormánypártnak arról számol be, hogy a török erők 40-50 kilométerre behatoltak Észak-Irakba. Az akció megtörténtét később egy névtelenül nyilatkozó katonai forrás is megerősítette.

Az említett katonai forrás ugyanakkor világossá tette, hogy kisebb rajtaütésről van szó, amilyet már korábban is hajtott végre a hadsereg, és nem nagyobb invázióról, amilyet hetekkel ezelőtt kilátásba helyezett Törökország. Egy ilyen nagyobb mértékű katonai fellépés - amelyet Irak és az Egyesült Államok is igyekszik megelőzni - továbbra is napirenden van; a török kormány és a hadvezetés a tervek szerint szerdán egyeztet a hadművelet pontos célpontjairól és időtartamáról.

Az Európai Unió bővítési biztosa, Olli Rehn az Európai Parlament strasbourgi ülésén Törökország uniós csatlakozási törekvéseivel kapcsolatos beszédében arra hívta fel a török és az iraki kormányt, hogy egymással "együttműködésben" és a nemzetközi jog tiszteletben tartásával oldja meg az iraki területről kiindulva török célpontokat támadó kurd gerillák ügyét. Az EU és Törökország egyaránt tiszteletben tartja Irak függetlenségét, területi sérthetetlenségét és szuverenitását - mondta Rehn. Hozzátette ugyanakkor: az EU megérti, hogy "Törökországnak meg kell védenie állampolgárait". (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS