2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó elismerését fontolgatja a német kormány

2007. október 24. 14:02, utolsó frissítés: 14:04

Koszovó elismerését fontolgatja a német kormány, amennyiben a jelenleg Szerbiához tartozó tartomány egyoldalúan a függetlenség deklarálása mellett dönt - közölték berlini kormányforrások szerdán.

Az idézett források szerint erről már előzetes döntés született, de a német kormány semmiképp nem kívánja hivatalosan nyilvánosságra hozni azt a szerb és az albán közösség közötti tárgyalások december 10-i befejeztéig. Berlinben ugyan még bíznak abban, hogy a szóban forgó tárgyalások végül eredményt hozhatnak, de úgy értékelik, hogy az elmúlt heti bécsi konzultációk kudarca után erre mind kisebb a remény.

Az információt megerősítette szerdai nyilatkozatában a konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértője, Gert Weisskirchen is, hangoztatva, hogy - mint fogalmazott - valóban vannak ilyen megfontolások. Azt állította ugyanakkor, hogy egyértelmű kormánydöntés még nem született, azzal mindenképp meg kívánják várni a hátralévő tárgyalások kimenetelét.

Az idézett források közölték: az esetleges függetlenség elismerését előirányzó német álláspont kialakításához hozzájárult az a tény, hogy berlini megítélés szerint néhány tagállam, elsősorban Spanyolország, Szlovákia, Románia és Ciprus korábbi fenntartásai ellenére maga az EU is egyre egységesebb ebben. Ezen túlmenően Koszovó függetlenségének egyoldalú deklarálása esetén a NATO sem számít katonai konfliktusra Szerbia és a tartomány között. A koszovói szerbek erőszakos cselekményeit azonban a szövetség nem zárja ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS