2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem vonják meg az EP-elnök szavazati jogát, pontosít Pöttering

2007. október 24. 10:06, utolsó frissítés: 10:06

Hans-Gert Pöttering EP-elnök és José Sócrates portugál kormányfő kedden megerősítetta: nincs szó arról, hogy az EP elnökének ne lenne szavazati joga a jövőben, mint ahogy azt korábban a sajtó közölte a lisszaboni találkozót követően. Pöttering leszögezte, az Európai Parlament elnöke szavazáskor fog élni szavazati jogával. “Senki sem foszthatja meg ettől a jogától és az Európai Tanács nem is tett ilyet” - mondta. Sócrates szerint is világos, hogy 751 EP-képviselő lesz, mindegyik szavazati joggal.

Az Európai Parlament ülésén Sócrates értékelte az október 18-ai megegyezést az unió jövendő reformszerződéséről. Szerinte sikerült elérni, hogy erősödjenek az Európai Parlament jogalkotási jogosítványai, és ezáltal növekedjék az unió demokratikus legitimációja is. Emellett a minősített többségi eljárásnak a szabadság, biztonság és igazságosság térségére történt kiterjesztésével a javult a döntéshozatal. Létrejöttek továbbá a közös bevándorlási és menekültpolitika, valamint a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni rendőrségi és igazságügyi együttműködés jogi alapjai.

Sócrates eredményként könyvelte el azt is, hogy a szerződés világosan felsorolja, mely területeken adnak át hatásköröket a tagállamok az uniónak. A kormányfő kiemelte, hogy a szöveg megerősíti a nemzeti parlamentek felügyeleti jogkörét.

„A reformszerződéssel Európának esélye lesz arra, hogy meghatározza a globalizációt, és ne pedig elbújnia kelljen előle” - mondta José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke megemlítette, a legutóbbi felmérések szerint az EU-t most támogatják a legtöbben 1994 óta.

Joseph Daul (néppárti, francia) azt mondta, „többségünk egy még ambiciózusabb szöveget részesített volna előnyben, de üdvözöljük a Lisszabonban elfogadottat”. A frakcióvezető szerint a 751 EP-képviselőnek jobban el kell tudnia magyarázni saját munkáját a polgároknak. Daul hozzátette, Európa vezető szerepet játszhat a világon a klímaváltozás elleni harcban.

Martin Schulz (szocialista, német) szerint a szegények és gazdagok közötti különbség és a klímaváltozás is olyan területek, ahol az EU-nak lépnie kell. Schulz üdvözölte, hogy a portugál elnökség kiemelten foglalkozik Afrika problémáival. A képviselő szerint bár az alkotmánytervezettől messze esik a lisszaboni szöveg, az még mindig előrelépést jelent a nizzai szerződéshez képest. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS