2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tom Lantos: Fico határolódjon el a Benes-dekrétumoktól

2007. október 23. 13:25, utolsó frissítés: 13:26

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke levélben szólította fel a szlovák miniszterelnököt: nyilvánosan határolódjon el a Benes-dekrétumoktól és biztosítsa a magyar kisebbség jogait.

Bár a kommunista hatalom összeomlása után a szlovák parlament 1991-ben elismerte a kisebbségellenes Benes-dekrétumok igazságtalanságát, a szeptemberi megerősítő szavazás csak szította az egyre erősödő szlovák nemzeti érzületeket - tartalmazza a magyar származású kaliforniai képviselő levele.

Tom Lantos arra is kitért, hogy a szlovák igazságszolgáltatás nem képes eljárni a szlovákiai magyar Malina Hedvig elleni "gyűlölet-bűntény" ügyében. A lányt 2006 augusztusában állítólag két ismeretlen megtámadta és brutálisan megverte, amiért magyarul beszélt Szlovákiában.

Miután Fico kormányfő és másik két vezető kormánytisztviselő azt állította, hogy Malina esetleg hazudott, a támadás ügyében a vizsgálatot leállították és vádat emeltek ellene. Tom Lantos sürgette a szlovák miniszterelnököt: "állítsa le a Malina Hedvig elleni vizsgálatot és kérje az ügyészeket a támadói elleni eljárás felújítására". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS