2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfüggesztették a rasszista Nobel-díjast

2007. október 19. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Felfüggesztette James Watson orvosi Nobel-díjas amerikai genetikust vezetői tisztségéből a New York-i Cold Spring Harbor laboratórium igazgatótanácsa, miután a professzor felháborodást váltott ki minapi lapnyilatkozatával, amely szerint az afrikai feketék "kevésbé értelmesek", mint a fehérek.

A laboratórium és Watson neve, illetve munkássága 1948 óta összefonódott, ennek ellenére a tudományos központ csatlakozott számos más intézmény és neves kutató tiltakozásához. A tekintélyes londoni Science Museum is nyilatkozata miatt mondta le az amerikai tudós péntekre tervezett előadását.

Ugyancsak elítélte Watsont Elias Zerhouni professzor, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézmények igazgatója. "A tudományos presztízs soha nem léphet a tudás helyébe. Mint tudósok, súlyosan sértőnek és elszomorítónak érezzük, amikor a tudományt előítéletek terjesztésére használják fel" - mondta Zerhouni.

Watson csütörtök este a londoni Királyi Társaság előtt megkövette mindazokat, akik "azt szűrték le szavaiból, hogy Afrikát, mint kontinenst, valamiképpen genetikailag alsóbbrendűnek tekinti". Hozzátette, hogy nem ezt akarta mondani, és egy ilyen nézetnek nincsen semmilyen tudományos alapja. (MTI/APA/)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS