2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AI: Libanon diszkriminálja a palesztin menekülteket

2007. október 17. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet felszólította szerdán a libanoni hatóságokat, hogy vessenek véget az országban élő palesztin menekültekkel szemben "módszeresen alkalmazott hátrányos megkülönböztetésnek".

A palesztinok számos szakmát nem gyakorolhatnak, mert eleve fel sem veszik őket a megfelelő szakképző intézményekbe, nem vásárolhatnak ingatlant a menekülttáborok területén kívül, nem jogosultak társadalombiztosításra és orvosi ellátásra a libanoni állam egészségügyi intézményeiben - sorolta a diszkrimináció példáit a kérdésről készített terjedelmes jelentésében az emberjogi szervezet.

Az AI nyomorúságosnak nevezi a palesztinok 12 libanoni menekülttáborában uralkodó életkörülményeket. Ennek csak részben oka a túlzsúfoltság, a megfelelő infrastruktúra hiányának is nagy része van a siralmas állapotokban - olvasható jelentésében.

A 31 oldalas dokumentum szerint a túlzsúfoltságban is vétkesek a libanoni hatóságok, mert a menekülttáborok céljaira kijelölt terület gyakorlatilag mit sem változott 1948 óta, amióta e menekültek, illetve elődeik Libanonba érkeztek Izrael létrejötte után, holott a táborok lakóinak száma megnégyszereződött azóta, 100 ezerről 400 ezerre.

Számos család él egyetlen helyiségben összezsúfolódva. A sikátorok már annyira szűkek az Ain-Helué táborban, Libanon legnagyobb palesztin menekülttáborában, hogy nappal se jut be a fény a hajlékokba. Az otthonok túlnyomó része egészségtelen nyomortanya, a lakók nagy része légzőszervi betegségekben szenved - írják le helyszíni tapasztalataikat jelentésükben az AI megbízottai. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS