2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pakisztán: tűzszüneti megállapodás a vazirisztáni lázadókkal

2007. október 16. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

A pakisztáni hadsereg tűzszüneti megállapodást kötött a központi kormány ellenőrzése alól kicsúszó Észak-Vazirisztán tartomány lázadóival - jelentették be kedden kormányzati tisztségviselők és egy törzsi elöljáró.

A hadsereg és a lázadók közötti harcokban a múlt héten mintegy 250-en haltak meg. A tűzszüneti megállapodást a felek egy törzsi tanács közvetítésével kötötték meg a lázadók egyik fellegvárában, az afgán határ közelében - közölte Faizullah Hán, a tanács vezetője.

Vahíd Arsad őrnagy, a hadsereg szóvivője szerint a hatóságok még nem döntötték el, hogy eleget tegyenek-e a törzsek kérésének, és kössenek-e fegyverszüneti megállapodást is a lázadókkal. A szemben álló felek egyelőre tartják állásaikat - tette hozzá.

Egy hírszerzési illetékes azonban azt mondta, hogy a pakisztáni hadsereg már elkezdett visszavonulni öt ellenőrzőpontról.

Pakisztánban januárban lesznek a parlamenti és tartományi választások, amelyeken Pervez Musarraf államfő célja szerint a mérsékeltek szállnak szembe az erősödő vallási szélsőségesekkel. Musarrafot október 6-án - ellenzéki bojkott közepette - elsöprő többséggel újraválasztották, bár a jelöltségének jogszerűségét támadó petíciók miatt a legfelsőbb bíróság jóváhagyása is kell az eredmény megerősítéséhez. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS