2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU-országok többsége nem vezette be határidőre a kutatói vízumot

2007. október 16. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

Az Európai Unió 27 tagállama közül eddig csak hat jelentette Brüsszelnek, hogy határidőre bevezette a kutatói vízum elnevezésű idegenrendészeti jogintézményt, további négy pedig részlegesen tett eleget ezen kötelezettségvállalásának. A hat időben teljesítő ország között van Magyarország és Románia is.

Az Európai Bizottság 2005 októberében írta elő, hogy a tagállamoknak két éven belül nemzeti jogrendjük részévé kell tenniük azt a szabályozást - mind törvényi, mind végrehajtási rendeleti szinten -, amely lehetővé teszi, hogy harmadik országbeli állampolgárok tudományos kutatás céljából különleges vízumeljárás keretében kaphatnak beutazási engedélyt.

A kutatói vízum teljes jogrendbe illesztéséről eddig csak Belgium, Németország, Magyarország, Ausztria, Portugália és Románia számolt be - közölte hétfőn a brüsszeli bizottság. Négy további ország - Franciaország, Lettország, Litvánia és Szlovákia - részlegesen végezte el a jogrendbe illesztést.

Közleményében az Európai Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a határidőt elmulasztó országokkal szemben eljárást indíthat. Sajnálkozását fejezte ki, hogy ilyen sok tagország esett késedelembe.

Franco Frattini, a bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke sürgette, hogy a mulasztók haladéktalanul iktassák jogrendjükbe a kutatói vízumot, mert szükség lenne arra, hogy az unió vonzóbb hely legyen a tehetséges kutatók számára. Janez Potocnik, a tudományos ügyek biztosa azt emelte ki: "ha Európa élenjáró akar lenni a világban a kutatás terén, akkor nyitnia kell a világra". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS