2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai kongresszus kitünteti a dalai lámát, Peking tiltakozik

2007. október 11. 14:06, utolsó frissítés: 14:07

Kína határozottan ellenzi, hogy az amerikai kongresszus kitüntesse a dalai lámát - jelentette be csütörtökön Pekingben Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő.

Október 17-én nyújtják át Washingtonban a száműzetésben élő tibeti vallási és politikai vezetőnek a Kongresszusi Aranyérmet, a legmagasabb kitüntetést, amelyet az amerikai törvényhozás civileknek adományozhat. Az ünnepségen jelen lesz George Bush amerikai elnök is.

George Bush négy évvel ezelőtt a Fehér Házban, de nem hivatali dolgozószobájában, hanem az elnöki lakrészben fogadta négyszemközt a dalai lámát, hogy ne mutatkozzon vele nyilvánosan, ami ingerelte volna Kínát.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke a jövő szerdán nyújtja át a dalai lámának a tekintélyes elismerést. A díj odaítéléséről szóló törvényt tavaly a kongresszus két házában a képviselők kétharmada támogatta, mielőtt George Bush elnök kihirdette azt.

A múlt hónapban Peking azt is erősen kifogásolta, hogy Angela Merkel német kormányfő fogadta a dalai lámát. Peking egyben felszólította Berlint, hogy tegyen lépéseket a kétoldalú kapcsolatokat ért károk helyreállítására. A kitüntetés szerdai washingtoni átadásán a német kancellár is megjelenik majd. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS