2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borzasztónak nevezte az erőszak alkalmazását Mianmarban az ENSZ-főtitkár

2007. október 06. 14:34, utolsó frissítés: 14:34

Az ENSZ főtitkára "borzasztónak és elfogadhatatlannak" nevezte az erőszak alkalmazását a békés tüntetők ellen Mianmarban (Burma), s mély nyugtalanságnak adott hangot amiatt, hogy folytatódik az emberi jogok megsértése a délkelet-ázsiai országban. Ban Ki Mun az ENSZ Biztonsági Tanácsában beszélt erről pénteken, sürgetve a burmai katonai juntát, hogy "tegyen merész lépéseket" a demokratizálás felé.

Ban szavait az ENSZ különleges megbízottjának jelentése követte. A tényfeltáró körúton Mianmarban járt Ibrahim Gambari elmondta, hogy nyugtalanítják ugyan a biztonsági erők visszaéléseiről szóló újabb hírek, de óvatos optimizmusra ad okot számára, hogy a katonai vezetők bejelentették: bizonyos feltételekkel hajlandóak tárgyalni Aung Szan Szú Kji (Aung San Suu Kyi) ellenzéki vezetővel. Ezt a hajlandóságot Ban Ki Mun is üdvözölte. A komoly párbeszéd elengedhetetlen – mondta.

A leginkább aggasztónak Gambari azt tartja, hogy továbbra is jelentések érkeznek a biztonsági erők és nem egyenruhás elemek támadásairól főleg az éjszakai kijárási tilalom ideje alatt, lakóházak megrohanásáról, emberek megveréséről, önkényes letartóztatásokról és emberek eltűnéséről. A halálos áldozatok száma a meg nem erősített hírek szerint jóval több, mint az a tucatnyi, amelyről a kormány beszámolt – mondta.

Gambari figyelmeztetett, hogy "komoly nemzetközi következményei lehetnek" annak, ami Burmában történik, s ezt a kormánynak fel kell ismernie. Az ENSZ-megbízott követelte az összes politikai fogoly szabadon engedését. A mianmari kormány pénteken elismerte, hogy több száz buddhista szerzetest őrizetbe vettek a tüntetések elnyomása során, és 109 még mindig börtönben van közülük. Az állami televízió közlése szerint négy másik szerzetest köröznek, mert vezető szerepük volt a tiltakozásokban.

Közben újabb buddhista szerzetesek szabadon bocsátását jelentette be szombaton a mianmari katonai junta. Hivatalos közlés szerint a hatóságok most 404 szerzetest helyeznek szabadlábra abból az 513-ból, akiket a szeptember végi békés tüntetések után vettek őrizetbe, amikor a hatóságok a főváros Rangun 18 kolostorában tartottak razziát. A szombaton közzétett adatok nem vágnak egybe az ENSZ mianmari különmegbízottjának korábbi értesülésével. Ibrahim Gambari előző nap New Yorkban úgy nyilatkozott: a kormányzat azt közölte vele, hogy péntekig 2095, a tüntetések kapcsán őrizetbe vett embert bocsát majd szabadon, köztük 728 szerzetest.
Az Egyesült Államok azt javasolja a Biztonsági Tanácsnak, hogy "a lehető leghamarabb" küldje vissza az ENSZ különmegbízottját Burmába. Az ülésen Kína arra figyelmeztetett, hogy a juntára gyakorolt nyomás "csak konfrontációhoz vezet". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS