2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A két Korea hasznosíthatja a német újraegyesülés tapasztalatait

2007. október 04. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

Bár az évtizedek óta megosztott Korea újraegyesítése egyelőre még nincs napirenden, Észak és Dél legfőbb vezetőjének csúcstalálkozója és megbékélési nyilatkozatuk kapcsán Berlinben ismét felerősödtek azok a vélemények, hogy Phenjan és Szöul hasznosíthatná a német megosztottságból, illetve az újraegyesítésből származó tapasztalatokat.

A kormányon lévő német konzervatívok egyik legtekintélyesebb Korea-szakértője egy nyilatkozatban arra emlékeztetett, hogy a hetvenes évek keleti politikája, illetve a két német állam között létrejött alapszerződés a belnémet kapcsolatokban jelentős könnyítéseket eredményezett, amelyeket azután állandóan mélyíteni igyekeztek.

Hartmut Koschyk rendkívül fontosnak nevezte az "emberi tényezőre" való odafigyelést, a személyek szabadabb mozgását, illetve a családegyesítések folytatását. Utalt arra, hogy német szakértők ezen a téren az elmúlt időszakban már tanácsokat adtak Dél-Koreának.

Koschyk úgy ítélte meg, hogy a két Korea közötti gazdasági közeledés ugyanakkor jóval előrébb jár, mint annak idején a két német állam között. Úgy ítélte meg, Észak-Koreában egyre erőteljesebben megfigyelhető az irányváltásra való készség. Szavai szerint a phenjani rezsim felismerte, hogy az Egyesült Államokkal való konfrontáció fenntartása, valamint a Dél-Koreához való közeledés - illetve az ezzel járó gazdasági segélyek - elutasítása nem szolgálja túlélését. Annak a nézetnek adott hangot, hogy az észak-koreai kommunista rendszer "túlélési akarata" erősebb, mint a nyolcvanas évek legvégén a keletnémet kommunista rezsimé volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS