2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mianmar: járókelő, bámészkodó, tapsoló vagy csatlakozó voltál?

2007. október 04. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

A mianmari junta szabadon engedett 80 szerzetest és 149 nőt feltehetően a múlt heti kormányellenes tüntetések elfojtásakor elfogott szerzetesnők közül, valamint öt újságírót. Csütörtökre virradó éjjel azonban ismét több tucat embert hurcoltak el otthonából a mianmari biztonsági erők.

Az előző éjszakákhoz hasonlóan a biztonsági erők a kijárási tilalom alatt fésülték át a volt főváros egyes negyedeit, mindenekelőtt a Svegadon pagoda környékét, ahonnan a katonai kormányzat legutóbbi intézkedései elleni tiltakozó felvonulások indultak, élükön buddhista szerzetesekkel - tették hozzá a nevük elhallgatását kérő források.


A biztonsági erőknek nyilvánvalóan megvan a gyanúsítottak listája,

feltehetően a szeptember 24-i és 25-i tüntetéseken készített fényképek és videofelvételek alapján, és módszeresen hajtják végre a célzott letartóztatásokat Rangunban, a délkelet-ázsiai ország legnagyobb városában. Ellenzéki csoportok szerint 6000 embert fogtak el a tüntetések leverése után, a halottak száma elérheti a kétszázat. A junta tíz halálos áldozatot ismer el.

A szerdán szabadon engedettek közül egy szerzetes elmondta, 95 társával együtt hurcolták el az egyik ranguni kolostorból és egy volt állami műszaki intézetben tartották fogva őket. A kihallgatások éjjel-nappal tartottak, szidalmazták, de nem bántalmazták a civil ruhába átöltöztetett foglyokat. Nem sokkal éjfél után szállították vissza őket a rendházba, és hozzátette, hogy 16 őrizetben maradt társát is várhatóan hamarosan elengedik.

Az ázsiai ország volt fővárosában legalább 15 buddhista kolostort rohantak meg a biztonsági erők és több száz szerzetest vettek őrizetbe. A 149 nőt szerda reggel engedték szabadon, többségük haja le van borotválva, ami arra utal, hogy buddhista szerzetesek. Hozzátartozók elmondása szerint a nőket is ugyanabban az intézetben tartották fogva, mint a férfiakat, és az őrizetbe vett személyeket négy csoportba osztották:


járókelőkre, bámészkodókra, tapsolókra és csatlakozókra.

A nőket kiszabadulásuk előtt három nappal átszállították egy lóversenypályára, néhányuk ruháját vérfoltok borították.

A Tokio Simbun helyi tudósítóját hat napon át tartották fogva. Pénteken hajnalban vitték el lakásából civil ruhás biztonságiak "rövid kihallgatásra". Felesége úgy nyilatkozott, hogy az 56 éves újságírót a japán lap thaiföldi irodavezetőjének szeptemberi ranguni látogatásáról kérdezték. Az irodavezető azért utazott a volt mianmari fővárosba, hogy a demokráciát követelő tüntetésekről tudósítson.

Az elengedett újságíró cukorbajban szenved és egészségi állapota megromlott a fogságban. Kiszabadulása óta kórházban van, ahol műtét vár rá. A másik négy újságíró elfogásának és kiszabadulásának körülményei nem ismertek. A thaiföldi székhelyű The Irrawaddy honlapja szerint három további mianmari újságíró sorsa napok óta ismeretlen.

A Riporterek Határok Nélkül érdekvédő szervezet úgy tudja, hogy a külföldi sajtó számos tudósítóját, többek között a brit Reuters és a francia AFP hírügynökségek munkatársait


bántalmazták és akadályozták munkájukban

az elmúlt egy hónap során Mianmarban. Egy japán fotoriporter életét vesztette a tiltakozó megmozdulások csúcspontján, szeptember 27-én a Rangun belvárosában tartott tüntetés feloszlatásakor. Holttestét szerdán szállították vissza hazájába.

Az Európai Unió szigorítja a Mianmar elleni szankcióit, fontolóra veszi a szigorú kereskedelmi tilalom eszközét is. Elsősorban a régóta érvényes beutazási tilalmi lista kiszélesítéséről van szó, illetve az állami tulajdonú vállalatokkal való kapcsolattartás korlátozásáról. A vízumtilalom már jelenleg is közel 400 emberre terjed ki. Az EU a szankciókkal párhuzamosan javítani kívánja a lakosság ellátását támogató humanitárius segítséget.

Brüsszeli megfigyelők már korábban jelezték: a nyugati szankciók szigorítása mellett fontos lenne, hogy a mianmari rezsimmel zsíros kereskedelmi kapcsolatokat ápoló térségbeli országok, Kína, India vagy Thaiföld is vesse be befolyását.

A volt Burma elleni szankciókat már nem először szigorítja az EU. Utoljára a katonai rezsim vezetőire vonatkozó európai beutazási tilalmat terjesztették ki valamennyi tábornoki fokozatra, és elhatározták, hogy állami tulajdonú mianmari vállalatoknak nem adnak hitelt vagy kölcsönt, ilyeneket érintő új beruházásokat sem eszközölnek. Akkor az volt az uniós indok, hogy a rezsim nem tett eleget az ellenzék mozgásterének növelésére vonatkozó elvárásoknak. (MTI/Reuters/AP, MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS