2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csendes ellenállás Mianmarban: éhségsztrájkoló szerzetesek

2007. október 03. 13:56, utolsó frissítés: 14:07

Újabb feltételezett ellenzékieket hurcolt el otthonukból szerdára virradóan az éj leple alatt a mianmari katonai junta, dacára annak, hogy egyhangú nemzetközi felháborodás kísérte az ENSZ különmegbízottjának mianmari misszióját, amelynek keretében megpróbálta elérni, hogy a hatalom hagyjon fel a tömegtüntetések vérbe fojtásával. Az éjjel legalább


nyolc teherautón hurcoltak el otthonukból embereket

a legnagyobb városban, Rangunban. Az ENSZ különmegbízottja, Ibrahim Gambari kedden utazott el az országból, miután sikerült találkoznia a katonai junta vezetőjével, Than Svevel, és másodszor is találkozott Aung Szan Szú Kji (Aung San Suu Kyi) ellenzéki vezetővel. Gambari várhatóan novemberben visszatér az országba.

A külföldi média riporterei nem tudósíthatnak Mianmarból, ám a BBC honlapján olvasható beszámolóból kiderül: a félelem szinte tapintható Rangunban, bár látszólag az élet visszatért a rendes kerékvágásba. Az emberek attól rettegnek, ők lesznek a következők, akiknél éjjel kopogtat a milícia. Ezzel együtt azonban harag is gyűl bennük, emiatt kimondható: a tüntetéseknek nincs vége, a tiltakozások folytatódnak. A buddhista szerzetesek is a maguk módján folytatják az ellenállást:


nem fogadnak el alamizsnát a mianmari hadseregtől.

Az őrizetbe vett szerzetesek közül sokan éhségsztrájkolnak, illetve megtagadták a hagyományos köpenyük levetését. A ranguniak helyenként őrt állnak a kolostorok kapujában, hogy időben figyelmeztő jelzést adjanak a katonai teherautók közeledtekor.
(MTI/Reuters, BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS