2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elítélte a mianmari hatósági erőszakot

2007. október 03. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozottan elítélte kedden a mianmari hatóságok erőszakos fellépését az ellenzéki tüntetőkkel szemben, és haladéktalan vizsgálatot követelt a katonai junta vezette délkelet-ázsiai országban uralkodó állapotok tisztázására.

A 47 tagállam képviselőiből álló ENSZ-testület állásfoglalásában erőteljesen rosszallja a békés tüntetők folytatódó erőszakos elnyomását, amely "verések, gyilkosságok, önkényes letartóztatások és emberek erőszakos eltüntetése révén valósul meg". Ellenzéki csoportok szerint a kétszázat is elérheti a lemészárolt tüntetők száma - a hivatalosan közölt tíz halottal szemben -, és 6 ezer embert vettek őrizetbe.

Ez az első alkalom, hogy a megtépázott tekintélyű Emberi Jogi Bizottság helyébe lépett ENSZ-tanács Izraelen kívül más ország kormányát is korholta. A határozatot európai országok javaslatára fogadta el a testület, miután meghallgatta egy svéd diplomata tanúvallomását, aki szemtanúja volt annak, amint a mianmari biztonsági erők tüzet nyitottak a tiltakozókra.

Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden a genfi tanácsülésen felszólalva azt követelte, hogy Mianmar legyen felelősségre vonható a békés tüntetésekre adott "sokkoló válasz" miatt. "A mianmari hatóságok nem számíthatnak többé arra, hogy önkéntes elszigeteltségük megóvhatja őket a felelősségre vonástól" - szögezte le Arbour. A vitában Nyunt Swe, a mianmari kormányt képviselő diplomata sérelmezte, hogy "súlyos politikai nyomást" gyakorolnak országára egyes nyugati államok. Azt állította, hogy az ellenzéki tüntetéseknek az volt a célja, hogy olyan tömegmegmozdulássá nőjék ki magukat, amelyek igazolhatnának egy külső beavatkozást. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS