2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Schengen-bővítés még karácsony előtt

2007. október 02. 09:25, utolsó frissítés: 09:25

Az Európai Unió a tervezettnél két héttel korábban meg akarja szüntetni az ellenőrzést a schengeni zóna régi és új tagállamainak határain - közölte Rui Pereira, a soros EU-elnök Portugália belügyminisztere hétfőn.


Az EU bel- és igazságügy-miniszteri tanácsának nevében Pereira kijelentette: bízik abban, hogy az övezet kilenc új tagállama már karácsony előtt csatlakozhat a rendszerhez. "Minden felülvizsgálat azt bizonyítja, hogy még az év vége előtt meg tudjuk szüntetni a határokat. Ennek tehát karácsony hetében meg kell történnie" - mondta Pereira miniszterek hétfőn Lisszabonban tartott informális találkozója után.

A miniszterek korábban 2008. január 1-jét jelölték ki a határok megnyitásának céldátumául. Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke megerősítette, hogy a schengeni zónához csatlakozó kilenc új ország - a balti köztársaságok, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szlovénia és Málta - minden vizsgálat tanúsága szerint jól végzi az ellenőrzéseket az új schengeni határokon.

A határoktól mentes schengeni övezetnek jelenleg az unió 13 tagállama, valamint Norvégia és Izland a tagja.

Az EU-miniszterek szigorúbb eljárást terveznek a terroristák ellen. A lisszaboni tanácskozás résztvevői kicserélték nézeteiket az adatbankok felhasználásáról és azok összekapcsolásának lehetőségeiről. Az európai polgárok szabadságának megvédéséhez integrált határőrizeti rendszerre van szükség. Vitatott kérdés maradt a tanácskozáson, hogy a terrorista propagandát terjesztő és a pokolgépkészítés fortélyait bemutató internetes oldalakkal mit lehetne tenni. Frattini és több EU-tag támogatja, hogy az ilyen honlapokat tiltsák be, és tegyék büntethetővé az internettel való visszaélést. Más országok viszont, köztük Luxemburg, a szólásszabadság elleni támadásként értékelnek egy ilyen lépést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS