2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Keddre halasztották a mianmari junta és az ENSZ-megbízott találkozóját

2007. október 01. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

Csak kedden találkozik a mianmari katonai junta vezetőjével Ibrahim Gambari, az ENSZ különmegbízottja - jelezte hétfőn a helyi tájékoztatási minisztérium egy illetékese.


Gambari vasárnap (helyi idő szerint) este az ázsiai ország új fővárosába, Najpjidóba utazott abban a reményben, hogy fogadja őt Than Sve tábornok, a katonai kormány feje, de hétfőn végül nem jött létre a találkozó. A tájékoztatási minisztérium illetékese azzal magyarázta ennek elhalasztását, hogy a mianmari hatóságok meghívták országjárásra a világszervezet megbízottját, s Gambari elutazott a fővárostól 400 kilométerre északkeletre fekvő Lasóba. A nigériai ENSZ-diplomata kedden tér vissza kirándulásáról, és akkor találkozik majd a tábornokkal - közölte újságírókkal a névtelenül nyilatkozó mianmari illetékes.

"Kemény lépéseket" helyezett kilátásba Mianmarral szemben a japán kormány hétfőn azt követően, hogy múlt héten egy japán újságíró életét vesztette Rangunban a katonai junta ellen tiltakozó megmozdulások erőszakos elnyomása során. Az 50 éves japán újságíró éppen videofelvételt készített egy tüntetők elleni támadásról, amikor agyonlőtték. A kormány intézkedései nemcsak a gazdasági együttműködést, hanem a Japán és Mianmar közötti általános kapcsolatokat is érinthetik - közölte a japán külügyminisztérium Dél-Ázsiával foglalkozó illetékese.

India a mianmari katonai juntával vállvetve küzd a két ország határán folyó, szakadár törzsi felkelés ellen. A világ legnagyobb demokráciája emellett gazdasági, különösen energetikai érdekeire tekintettel sem kíván állást foglalni az északkeleti szomszédjában folyó eseményekkel kapcsolatban. Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter megismételte, hogy India nem avatkozik be a mianmari belügyekbe, s reményét fejezte ki, hogy a felek békésen, párbeszéd útján képesek lesznek rendezni a problémákat.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy rendeljen el kötelező érvényű fegyverembargót Mianmarral szemben, és felszólította a katonai junta legfőbb fegyverszállítóit, elsősorban Indiát és Kínát, hogy állítsák le a szállítmányokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS