2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A mianmari juntával, majd az ellenzékkel találkozott az ENSZ-megbízott

2007. október 01. 09:56, utolsó frissítés: 09:56

A mianmari junta tagjaival, majd a délkelet-ázsiai ország vezető ellenzéki személyiségével, Aung Szan Szú Csi (Aung San Suu Kyi) asszonnyal találkozott a hét végén Ibrahim Gambari, az ENSZ különmegbízottja.


A nigériai diplomata szombaton érkezett Mianmar új fővárosába, Naypyidawba, ahol a junta vezetőivel megbeszélést folytatott. Gambari ezután Rangunba utazott, s a kormány vendégházában találkozott a Nobel-békedíjas, 62 éves ellenzéki vezetővel, aki az elmúlt 18 esztendő szinte egészét szabadságától megfosztva töltötte el. Az asszony 2003 óta házi őrizetben él. Gambarival vasárnap mintegy másfél órán át folytatott megbeszélést, de az elhangzottakról részletek egyelőre nem ismeretesek. Megfigyelők szerint a találkozó a juntára nehezedő nemzetközi nyomás hatására jöhetett létre.

Gambarinak az útiterv szerint vasárnap délután Rangunból Szingapúrba kellett volna utaznia, de úgy tudni, hogy ehelyett visszatér Naypyidawba.

Rangunban vasárnap viszonylagos nyugalom honolt, helyszíni jelentések szerint ez leginkább a több ezer fős katonai és rendőri jelenlétnek tudható be. Az éjszaka folyamán értesülések szerint több ellenzékit őrizetbe vettek.

XVI. Benedek pápa szokásos vasárnap déli Úrangyala imádságában "nagy aggodalmának" adott hangot a mianmari "nagyon súlyos eseményekkel" kapcsolatban, és a Castel Gandolfo-i nyári rezidenciájáról küldött üzenetében arra kérte a katolikusokat: hozzá hasonlóan buzgón imádkozzanak annak érdekében, hogy a helyzet békésen rendeződjön a délkelet-ázsiai országban. (MTI/AFP/AP, Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS