2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mianmar: közös amerikai-brit állásfoglalás, Kína is közbeszól

2007. szeptember 29. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Az amerikai elnök és a brit kormányfő pénteken ismét követelte, hogy a mianmari (burmai) junta szüntesse be a rendszerellenes tüntetők erőszakos elnyomását. Az ügyben keddre összehívták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát.

George Bush és Gordon Brown, valamint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő távkonferenciát tartottak a kérdésről. A két angolszász vezető hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a világ egyértelműen jelezze a juntának: tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától, és el kell fogadnia a békés átmenetet a demokráciába – mondta a Fehér Ház szóvivője. A két politikus ugyancsak fontosnak minősítette az ENSZ különmegbízottjának, Ibrahim Gambarinak a hét végére beütemezett burmai látogatását.

Gordon Brown a távkonferencia után újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a tömegoszlatások "sokkal több" halálos áldozatot követelhettek, mint amekkora szám a hivatalos közlésekben szerepel. (A hivatalos adatok szerint szerda óta 13-an vesztették életüket Mianmarban a kormányellenes megmozdulások feloszlatása következtében.)

Előzőleg Ausztrália burmai nagykövete is úgy vélekedett, hogy a helyzet eleve rosszabb, mint amit a junta beismer. Egy interjúban elmondta: szemtanúk beszámolói szerint csütörtökön nem tíz ember, hanem ennek a többszöröse halt meg az erőszak következtében. Munkatársai csütörtök este, a kijárási tilalom kezdete előtt több emberrel is beszéltek, és tőlük azt hallották, hogy a halottak száma jelentősen nagyobb – mondta, de hozzátette, hogy ezeket a közléseket nem lehet megerősíteni.

Megbízottat küldhet az Európai Unió is, hogy támogassa az ENSZ-küldött Gambari fellépését – közölte pénteken az olasz kormányfő irodája. Romano Prodi már megvitatta ennek lehetőségét az unió soros elnökségét adó Portugália miniszterelnökével.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kedden rendkívüli ülést tart a burmai helyzet miatt - jelentette be a testület elnöke, a román Doru Costea Genfben. A vitát 53 ország kérésére nyitják meg. Közülük a legaktívabbak az Európai Unió tagjai voltak, miután az unió egy nyilatkozatban "szolidaritásáról biztosította Mianmar népét, amely a békés tüntetéshez való jogát gyakorolja".

A japán kormány "teljes magyarázatot" követel a burmai juntától a csütörtökön agyonlőtt japán fotós halálának körülményeiről – jelentette be Fukuda Jaszuo japán miniszterelnök, de kizárta, hogy azonnal szankciókat hoznának a délekelet-ázsiai ország ellen. Most nem a büntetés a legjobb lépés – mondta Fukuda.

A politikus közölte: telefonon megbeszélte a kínai miniszterelnökkel, hogy közösen munkálkodnak a válság megoldásán. "A Mianmarral fenntartott szoros kapcsolataira tekintettel arra kértem Kínát, hogy éljen a befolyásával (...) és Ven Csia-pao azt mondta, tesz ilyen erőfeszítéseket." Kína Mianmar fő politikai és gazdasági szövetségese, Japán pedig a legnagyobb segélynyújtója.

Peking korábban elutasította a beavatkozást azzal az érvvel, hogy ami Burmában történik, az belügy, és nem fenyegeti a térség biztonságát vagy a globális stabilitást, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) közbelépésének előfeltétele. A kínai miniszterelnök azonban szombaton felszólította a mianmari katonai juntát és a tüntetőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és ne alkalmazzanak erőszakot.

A kínai külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett közlemény szerint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő a Gordon Brown brit miniszterelnökkel előző nap folytatott telefonos beszélgetésben elmondta: "Kína azt kívánja, hogy a szembenálló felek tanúsítsanak önmérsékletet, alkalmazzanak békés eszközöket annak érdekében, hogy a helyzet mielőbb stabilizálódjon, a nemzeti megbékélés folyamata előre mozduljon, demokrácia és fejlődés legyen".

Az amerikai külügyminisztérium pénteken újabb szankciókat jelentett be: a mianmari kormányzat újabb mintegy negyven tagját és hozzátartozóját vízumtilalom alá vették. Tom Casey külügyi szóvivő közölte, hogy a listára további más olyan személyek is felkerülnek még, akiket felelősség terhel az ártatlan civilek elleni támadásokért és az emberi jogok megsértéséért.

New Yorkban a világ több mint harminc politikusnőjét tömörítő munkacsoport pénteken követelte, hogy a mianmari hatóságok helyezzék azonnal szabadlábra az ellenzék jelképét, a házi őrizetben tartott Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csit (Aung San Suu Kyi). A csoport, amelynek tagja többek között Condoleezza Rice amerikai és Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter, felszólította a katonai juntát, hogy vessen véget a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszaknak, és térjen vissza a párbeszéd útjára.

Korainak nevezte a szankciókról való beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök, mondván, hogy a témát majd az ENSZ fogja megvitatni. Erről még korai beszélni – jelentette ki Szocsiban, ahol José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnökkel tart találkozót.

Az Európai Unió pénteken eltanácsolta állampolgárait attól, hogy Mianmarba utazzanak, de egyelőre nem készül turistáinak evakuálására. Thaiföldön azonban azt mondták illetékesek, hogy készenlétben állnak a repülőgépek ilyen intézkedésre, ha a helyzet romlik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS