2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A horvátok szerint elfogadhatatlanul enyhe a hágai ítélet a vukovári ügyben

2007. szeptember 28. 18:32, utolsó frissítés: 18:32

Elfogadhatatlanul enyhének nevezte több vezető horvát politikus pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a horvátországi Vukovár 1991-es ostromával kapcsolatos perekben hozott ítéleteit.

Ivo Sanader miniszterelnök azt javasolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vizsgálja felül a világszervezet égisze alatt működő törvényszék működését. Egy jobboldali párt azt követelte, hogy Horvátország szakítsa meg az együttműködést a törvényszékkel, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt szerint "meggyengült" a testület hitelessége.

"Látszat-igazságszolgáltatás" - vélekedett az ítéletekről Vladimir Seks parlamenti elnök. Még Stipe Mesic államfő is, aki korábban a leghatározottabban támogatta az NT-t, úgy vélekedett: jelentősen megrendült a testületbe vetett bizalom.

Húsz, illetve öt év szabadságvesztésre ítélte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön Milan Mrksicet és Veselin Sljivancanint, az egykori jugoszláv hadsereg két magas rangú parancsnokát, a Vukovár ostromakor, 1991-ben elkövetett bűnök - Mrksicet emberölésben és kínzásban, Sljivancanint kínzásban való bűnrészesség - miatt. A harmadik vádlottat, Miroslav Radicot első fokon felmentették.

Vukovárt 1991 novemberében ostromolták meg és 18-án foglalták el a jugoszláv katonák, illetve a szerb félkatonai egységek. A vád szerint az ezt követő napokban a három vád alá helyezett férfi irányította, illetve felügyelte mintegy négyszáz nem szerb személy eltávolítását a vukovári kórházból.

Az eltávolítottak közül mintegy háromszáz főt - köztük sebesülteket - a közeli Ovcara mezőgazdasági létesítményéhez szállítottak, ahol verték őket. November 20-án a szerb félkatonai erők fegyveresei kisebb csoportokban elvitték a foglyokat egy másik helyre. Ott közülük a vád szerint legkevesebb 264, a bírósági ítélet szerint bizonyíthatóan 194 személyt agyonlőttek, illetve más módon megöltek. A holttesteket buldózerrel tömegsírba "temették".

A bíróság megállapította: Mrksicet bűnrészesség terheli a gyilkosságokban. Az ostrom után visszavonta a reguláris jugoszláv erőket, holott jól tudta, milyen sors vár a szerb milicisták kezébe került összegyűjtöttekre. Sljivancanin az ítélet megállapításai szerint csak arról tudott bizonyítottan, hogy az összegyűjtöttekkel kegyetlenül bántak, de ez ellen sem tett semmit. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS