2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai tudósok szerint a rakétapajzs ellen tiltakozó oroszoknak igazuk van

2007. szeptember 28. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

Vezető egyetemek, kutatólaboratóriumok és volt kormányzati szakértők szerint a Bush-kormányzat pontatlan számításokra alapozva hangoztatja, hogy a majdani közép-európai amerikai rakétavédelmet nem lehetne orosz fegyverek ellen irányítani. A szakértők szerint a Csehországban építendő radarok és a Lengyelországba telepítendő rakéták segítségével le lehetne lőni Oroszországból felbocsátott interkontinentális ballisztikus rakétákat. A szakértők következtetése az, hogy


az orosz bírálat jogos,

az amerikai rakéták ugyanis gyengítenék Oroszország elrettentő képességét. Az amerikai kormány hónapok óta azt állítja a NATO-szövetségesek és Oroszország meggyőzésére, hogy a közép-európai amerikai rakéták nem jelenthetnének fenyegetést Oroszországra nézve. Condoleezza Rice külügyminiszter egyenesen nevetségesnek mondta Moszkva kifogásait.

Theodore Postol, a Massachusettsi Műszaki Egyetem fizikusa csütörtökön Washingtonban ismertette tanulmányát, amely szerint a Pentagon Rakétavédelmi Ügynöksége hibás számításokat végzett. George Lewis, a Cornell Egyetem béketanulmányok programjának igazgatóhelyettese a társszerzője Postol publikációjának. Pavel Podvig, a Stanford Egyetem orosz származású fizikusa tőlük függetlenül erősítette meg, hogy a Pentagon hibás számításokra alapozott. További három neves szakértő, Richard Garwin, Philip Coyle és David Wright áttekintette és helyesnek találta Postol és Lewis megállapításait. Postol arra is rámutatott, hogy az iráni támadórakéták elleni védelmet a perzsa államhoz közelebb kellett volna telepíteni.

A Rakétavédelmi Ügynökség csütörtökön honlapján nyilatkozatban cáfolta a tudósok álláspontját és kiállt saját számításai mellett. A nyilatkozat szerint a Pentagon valóságos, rakétakísérleteken alapuló adatokat használt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS