2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megfenyegette az ENSZ-t és a NATO-t egy szerb félkatonai alakulat

2007. szeptember 28. 10:27, utolsó frissítés: 10:27

Megfenyegette a Koszovóban betiltott Lázár Cár Gárdája elnevezésű szerb félkatonai alakulat az ENSZ-közigazgatás alkalmazottait és a NATO-békefenntartókat, hogy céltáblának fogja tekinteni őket - derül ki az amerikai hírügynökséghez csütörtökön eljutott levelükből.


"Számos meglepetésben" lesz részük, ha megakadályozzák október 14-i tüntetésüket Koszovó északi, többségében szerbek lakta térségében, de számíthatnak a gárdisták "közbelépésére" akkor is, ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét - tudatták a "terroristáknak és megszállóknak" bélyegzett címzetteknek küldött e-mailben.

Fenyegetésük egy nappal azelőtt került nyilvánosságra, hogy a koszovói albánok és Szerbia vezetői közvetlen tárgyalást tartanak az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának keretében.

A gárda 2007 májusában alakult meg az 1990-es években toborzott szerb félkatonai alakulatok több száz egykori tagjának részvételével. Nevét Lázár cár tiszteletére vette fel, akit a törökök kivégeztek az 1389-ben megvívott I. rigómezei csata után. Belgrádi ENSZ-megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a gárda mögött valójában a szerb hadsereg és rendőrség radikális körei állnak, ezért véleményük szerint elképzelhető, hogy fegyveres harcot robbantanak ki Koszovó elszakadása esetén.

Mostani fenyegetőzésüknek a koszovói ENSZ-közigazgatás szóvivője, Alekszandr Ivanko nem tulajdonított különösebb jelentőséget, mondván: a törvényen kívül helyezett szervezet tagjai nem léphetnek a tartomány területére. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS