2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush és Ahmadinezsád egymást szivatták az ENSZ-közgyűlésen

2007. szeptember 26. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Egymás nevének említése nélkül, de keményen bírálta egymást George Bush és Mahmúd Ahmadinezsád az ENSZ Közgyűlés 62. ülésszakának nyitónapján.

George Bush a Közgyűlés 62. ülésszakának nyitónapján, kedden arról beszélt, hogy a nemzetközi közösségnek kötelessége támogatni a demokrácia útján elinduló államokat, a diktatúrák ellen pedig együtt kell felemelnie szavát. Iránt csak érintőlegesen említette meg, röviden utalt arra, hogy a perzsa állam azok közé az országok közé tartozik, ahol az emberek félelemben, szabadságjogaiktól megfosztva élnek.

Az iráni elnök felszólalásában kikelt a világot hozzáértés nélkül irányító "öntelt nagyhatalmak" ellen, és bírálta a világszervezet elavult rendszerét. Ahmadinezsád egyszer sem ejtette ki az Egyesült Államok nevét, csupán az emberi jogok védelmezőjének szerepében fellépő, de azokat valójában megsértő, titkos börtönöket működtető, világszerte embereket elrabló, állampolgárainak telefonjait lehallgató, levelezését felbontó és szuverén államokat mindenféle ürüggyel megszálló "bizonyos hatalmakról" beszélt. Elmondta, az iráni atomkérdés lezárult, már csak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrző tevékenységének megszervezése a feladat.

Nicolas Sarkozy francia elnök az ENSZ Közgyűlésében tartott bemutatkozó beszédében úgy fogalmazott, hogy háborúhoz vezethet, ha hagyják, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

George Bush felszólalása idején háborúellenes tüntetők százai gyűltek össze az ENSZ New York-i székháza előtt. A tiltakozók nemcsak az iraki háború ellen tiltakoztak, hanem az ellen is felemelték szavukat, hogy Amerika mintegy 300 terroristagyanús személyt törvényellenesen tart fogva Guantánamón. A rendőrség őrizetbe vett tucatnyi tiltakozót, aki polgári engedetlenségi akció jegyében letérdelt a járdán, és a hatóságok felszólítására sem tágított. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS