2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb Ebola-megbetegedések Kongóban

2007. szeptember 26. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Nyolc újabb, Ebola-vírus okozta megbetegedést észleltek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a vérzéses lázban eddig összesen tizenheten betegedtek meg az afrikai országban - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kongói illetékese.

Egészségügyi dolgozók két mozgó laboratórium felállításán dolgoznak az esetek gyorsabb felismerése érdekében az ország déli részén fekvő Nyugat-Kasai tartomány két falujában, ahol a múlt hónapban ütötte fel a fejét a betegség.

A korábban levett mintákat külföldre, többnyire az Egyesült Államokba küldték vizsgálatra. A mozgó laboratóriumokat az Egyesült Államok és Kanada adta kölcsön.

"Az újabb 42 mintát az atlantai Betegségellenőrző és Megelőző Központokba (CDC) küldtük el. Nyolc Ebola-megbetegedést igazoltak vissza. Így összesen 17 esetünk van" - mondta Christiana Salvi, a WHO szóvivője telefonon Luebóból, az egyik érintett faluból. A tizenhét ismert megbetegedés közül hat végződött halállal, de az áldozatok száma a további tesztek befejeződésével emelkedhet.

Az Ebola-vírus okozta vérzéses láz, amely az esetek 50-90 százalékában végződik halállal, fertőzött személy vérével, váladékával, szerveivel vagy más testnedveivel való érintkezés útján terjed. Tünetei láz és izomfájdalom, hányás, hasmenés és sok esetben a testnyílások vérzése.

Fadela Chaib, az WHO genfi szóvivője azt közölte, hogy a járvány alatt kórházba felvett személyek száma lassan csökken. A WHO és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet belgiumi tagszervezete több tonna segélyszállítmányt, valamint orvosokat, nővéreket, Ebola-specialistákat és járványügyi szakértőket küldött az érintett térségbe.

A Nyugat-Kasai tartományban lévő Kikwitben, ahol 1995-ben - akkori nevén - Zaire-ban a legsúlyosabb Ebola-járvány tombolt, 315 fertőzött közül kétszázötvenen haltak meg. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS