2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Klímakonferencia New Yorkban, Bush nélkül, de Schwarzeneggerrel

2007. szeptember 25. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

Keveset tesz a világ a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséért – hangsúlyozta hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki egynapos nemzetközi klímakonferenciát hívott össze A jövő a kezünkben van címmel New Yorkba. A főtitkár ismételten bírálta az Egyesült Államokat, amiért akadályozza a 2012-ben lejáró kiotói megállapodás utáni rendszer kidolgozását.


Az egyes államok külön erőfeszítései nem elegendőek – hangoztatta a dél-koreai politikus, hozzáfűzve, hogy a hatékony cselekvés érdekében valóban nemzetközi együttműködésre van szükség, ehhez pedig kiváló keretet nyújt az ENSZ. "A tétlenségnek lesz a legnagyobb ára hosszú távon" – jelentette ki a főtitkár.

A vezető ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport júniusban Heiligendammban tartott csúcstalálkozóján ugyan George Bush amerikai elnök is egyetértett abban, hogy a klímaváltozás elleni harc érdekében a környezetvédelmi erőfeszítéseket az ENSZ-koordinálja, azt azonban elutasította, hogy bármilyen számszerű, az üvegházhatást fokozó gázak kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket vállaljon.

A New York-i klímakonferencia fő célja az év végi, indonéziai ENSZ-környezetvédelmi értekezlet előkészítése volt. A találkozón 154 ország képviseltette magát, csaknem 80 állam- és kormányfő jelent meg. Bush nem vett részt a csúcstalálkozón. Ban Ki Mun megismételte, hogy a Baliban tartandó ENSZ-klímakonferencián meg kell határozni az elkövetkező időszak tárgyalási menetrendjét, ami elvezethet a kiotói egyezményt felváltó, új megállapodás tető alá hozásához. Az új nemzetközi egyezményt elengedhetetlennek nevezte, s a világ legnagyobb környezetszennyező országait – köztük az Egyesült Államokat, Kínát és Indiát – egyformán csatlakozásra szólította fel.

Ban Ki Mun bevallottan "erős politikai üzenet" kommunikálásának szándékával hívta össze a tanácskozást. Elemzők szerint nem utolsósorban az egyik legnagyobb gázkibocsátónak, az Egyesült Államoknak kívánt üzenni, amely mindeddig nem karolta fel a klímaváltozás ügyét. A közismerten a környezetvédelmi normáknak, például az autók károsanyag-kibocsátási előírásainak a szigorítását pártoló Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó azt mondta, egyetért az ENSZ-főtitkár üzenetével, gyors cselekvésre van szükség a kibocsátás visszaszorítására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS