2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

La Nina: L.A.-ben minden idők legszárazabb éve, Kanadában több hó

2007. szeptember 24. 16:27, utolsó frissítés: 16:27

Katasztrófákkal járhat a La Nina néven ismert időjárási jelenség erősödése a következő hónapokban, állítják az ENSZ szakemberei. Az Egyesült Államok délnyugati részén tovább súlyosbodhat a csapadékhiány. Los Angelesben például minden idők legszárazabb éve lehet az idei.


Az északnyugati államokban és Kanada nyugati területein ellenben a sokéves átlagnál több havat és nagyobb hideget hozhat a tél. Brazília északi részén heves esőzések várhatók, míg az ország déli felében és Argentínában nagy aszály lehet. A La Nina még az Antarktisz vidékét is átrendezheti, a Csendes-óceán felé tolhatja el a jégtakarót.

A meteorológusok szerint a Közép-Afrikában pusztító özönvíz, Ázsiában pedig a különösen kemény monszun kialakulásában is szerepe volt a jelenségnek. Indiában és Bangladesben legalább ezer áldozata volt az árvizeknek, Afrikában mintegy másfél millió embert kellett kitelepíteni.

Mindez csak a kezdet: "A La Nina még csak formálódik, egyre erősebb lesz és december-január körül éri el a csúcspontját" - mondta Rupa Kumar Kolli, ENSZ Meteorológiai Világszervezet (WMO) vezető munkatársa.

Egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy Európában milyen hatásai lesznek. "A La Nina révén enyhe lehet a tél vége, de nem egyértelműek a jelek" - mondta Adam Scaife, a Hadley Center, a brit meteorológiai szolgálat exeteri kutatóközpontjának munkatársa.

A hurrikánszezon is a La Nina miatt mozgalmas a Mexikói-öböl és a Karib-tenger térségében. Csak ebben a hónapban két ötös erősségű trópusi ciklont regisztráltak, és az egyik minden eddiginél gyorsabban fejlődött egyszerű viharból hurrikánná.

La Nina (a spanyol szó jelentése: kislány) idején Közép- és Dél-Amerika partjainál lehűl az óceán vize, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében pedig felmelegszik. A hőháztartás felborulása módosítja az időjárást alakító felső légköri áramlások rendszerét, megváltoztatva a csapadék mennyiségét az egész világon. Az éghajlattan tudománya szerint a La Nina a tele-connection (kb. távkapcsolat) elnevezésű folyamat útján alakítja az időjárást. A vízhőmérséklet változása megváltoztatja a Csendes-óceán felett a légnyomást és a szelek járását, ami hatással van a trópusokon a légköri áramlásokra. Ezek aztán mint a vízbe dobott kő keltette hullámok a legtávolabbi vidékeken is befolyásolják a felső légköri áramlatokat, és így a csapadékmennyiséget.

A La Nina általában nem tart tovább egy évnél, és éppen ellenkező módon hat, mint az El Nino (kisfiú) nevű jelenség: szárazságot okoz, ahol az El Nino csapadékbőséget, és fordítva - áll a The Times című brit napilap honlapján megjelent beszámolóban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS