2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU megbízottja szerint nyugtalanító a boszniai helyzet

2007. szeptember 24. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Komolynak és nyugtalanítónak nevezte a bosznia-hercegovinai helyzetet Miroslav Lajcak, az EU-nak az államszövetséget felügyelő főmegbízottja. Hétfői belgrádi sajtójelentések szerint a gyakorlatilag korlátlan hatalmú tisztviselő egy értelmiségi fórumon kifejtette: a horvát-bosnyák és szerb részből álló Bosznia-Hercegovinában egyetlen politikai erőnek sincs az egész államra vonatkozó stratégiai elképzelése. A vezető politikusok között óriási a bizalmatlanság, és az országban máig nem indult be az önfenntartó gazdasági fejlődés.

A felhatalmazása alapján állami vezetők leváltására, törvények, szabályok megváltoztatására is jogosult Lajcak nevek említése nélkül, de élesen bírálta azokat a politikusokat, akik hangoztatják ugyan, hogy Bosznia-Hercegovinát az egyenjogú polgárok soknemzetiségű államává kell tenni, de minden alkalmat megragadnak arra, hogy saját népüket tüntessék fel a kilencvenes évek elején vívott háború egyedüli áldozataként. A háború, a népirtás áldozatait gyászolni és tisztelni kell, de nem szabad őket aduként használni egy politikai kártyacsatában - jelentette ki Miroslav Lajcak.

Helyettese, Rafik Gregorjan a Dnevni Avaz című szarajevói lapnak nyilatkozva már neveket is mondott: élesen kritizálta a muzulmánok és a szerbek legtekintélyesebb politikusait, Haris Silajdzicot, a bosnyák, horvát és szerb politikus alkotta államelnökség bosnyák tagját, és Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökét. Elsősorban az egységes rendőrség létrehozását lehetővé tevő törvény elszabotálásáért tett nekik szemrehányást, de a Párt Bosznia-Hercegovináért nevű szervezet vezető Silajdzicról még azt is mondta, hogy retorikája bizonytalanságot kelt, miközben sem ő, sem hatalmon lévő pártja semmi pozitívat sem tettek Bosznia-Hercegovináért.

"Megakadályozta az alkotmányreformot és blokkolta a rendőrség reformját. Eközben mi itt 12 éve mindent elkövetünk azért, hogy a stabilitás, valamint az EU- és NATO-tagság felé vigyük Bosznia-Hercegovinát" - panaszkodott Silajdzicra a nemzetközi közösség tisztviselője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS