2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel fogadta a dalai lámát, Kína tiltakozott

2007. szeptember 24. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

A heves kínai diplomáciai tiltakozások ellenére Angela Merkel német kancellár vasárnap délután fogadta a dalai lámát. A kancellári hivatalban lezajlott találkozó berlini közlés szerint magánjellegű eszmecsere volt, amellyel Merkel egyben jelezni kívánta: nagyra értékeli Tibet - indiai száműzetésben élő - egyházi, szellemi vezetőjének az emberi jogok, a vallásszabadság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségét.

Előzőleg a kínai külügyminisztérium hivatalosan tiltakozott a német kancellár és a dalai láma korábban bejelentett találkozója miatt, a minisztériumban erre vonatkozóan a vallási vezető "szeparatista törekvéseit" bíráló jegyzéket adtak át Németország nagykövetének, majd Peking lemondott egy hagyományos kormányközi találkozót, amelynek újabb fordulójára vasárnap Münchenben került volna sor.

Angela Merkel az első német kancellár, aki fogadta a dalai lámát. A látogatás annak ellenére okozott diplomáciai válságot Kína és Németország viszonyában, hogy a berlini külügyminisztérium több csatornán keresztül is jelezte: nincs szó arról, hogy Németország megkérdőjelezné Kína Tibet feletti, 1950 óta tartó fennhatóságát. A több mint egyórás találkozón a kancellár támogatást ígért a dalai lámának a Tibet kulturális identitásának megőrzését célzó törekvéseihez.

Méltatta azokat a békés erőfeszítéseket, amelyeket a tibetiek szellemi vezetője tesz a terület vallási és kulturális autonómiájának elérése érdekében. A találkozón a dalai láma megerősítette, hogy ebből a célból tovább folytatja békés, erőszaktól mentes törekvéseit. Ezúttal is hangsúlyozta, hogy nem a himalájai terület függetlenségét, hanem tényleges autonómiáját kívánja elérni.

A 72 éves dalai láma - szerzetesi nevén Tendzin Gyaco - 1959 óta él indiai száműzetésben. A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője rendkívül népszerű Németországban, ahol az elmúlt években több ízben is járt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS