2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fegyvert csempészett Irakba a civillövöldözésről hírhedt amerikai biztonsági cég?

2007. szeptember 22. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Észak-Carolina amerikai állam szövetségi ügyészei vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy szállított-e az észak-carolinai székhelyű Blackwater biztonsági magáncég engedély nélkül automata fegyvereket és katonai felszereléseket Irakba - jelentette szombaton a News and Observer című helyi újság.

A gyanú szerint a cég emberei a feketepiacon adhatták el Irakban a szóban forgó fegyvereket és felszereléseket, amelyek így az amerikai kormány által is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi kurd szakadár szervezet kezébe kerülhettek. Egy a Pentagon és a külügyminisztérium által indított belső vizsgálat derített fényt az illegális fegyverszállításokra, miután Törökország kormánya panaszt tett júliusban Washingtonnál, hogy a török hatóságok amerikai gyártmányú fegyvereket találtak a betiltott PKK elfogott tagjainál.

Az ügyészség szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez. A News and Observer értesülése szerint a Blackwater két korábbi alkalmazottja bevallotta az ügyészeknek, hogy részt vett fegyverek és katonai felszerelések illegális Irakba szállításában.

A Blackwater, amelynek központja az észak-carolinai Moyockban van, mintegy ezer emberét tartja Irakban az ottani amerikai diplomáciai misszió védelmére. A cég több száz millió dollár értékű megbízást kapott az amerikai kormánytól az Irak elleni 2003-as támadás óta. Az iraki kormány hétfőn visszavonta a Blackwater működési engedélyét, mert a cég emberei - iraki állítások szerint minden ok nélkül, vaktában - lövöldözni kezdtek, és tizenegy embert megöltek a múlt vasárnap Bagdadban, miután egy amerikai diplomáciai konvoj elhaladásakor robbanás hallatszott.

A The Washington Post szombati jelentése szerint az iraki kormány által elrendelt vizsgálat kimutatta, hogy az amerikai biztonsági cég emberei hat további esetben is indokolatlanul alkalmaztak az idén erőszakot, megölve legalább tíz irakit. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS