2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Árvíz 17 afrikai országban

2007. szeptember 21. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

17 afrikai országot sújt árvíz jelen pillanatban, a nemzetközi segélyszervezetek gyorssegélyekért folyamodnak, hogy eljuttassák a túléléshez szükséges élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat az érintett térségekbe. Becslések szerint másfél millió személyt érintett az áradás, 600 ezren veszítették el otthonukat – olvasható a BBC honlapján. Eddig mintegy 250 halálos áldozattal járt a természeti katasztrófa.
Ugandában augusztus óta 21 személy veszítette életét az árvíz következtében. Az országban szükségállapotot hirdettek ki, az ENSZ Világélelmezési Programja egyedül Ugandának 60 millió dolláros élelmiszersegélyt irányzott elő. A prioritás az élelem eljuttatása a kárvallottakhoz: a 25 milliós országban ugyanis 1,7 millió lakost éhínség fenyeget. Sokan elveszítették otthonukat, földjeiket elöntötte a víz. A szomszédos Szudánból, Darfúrból egy helikoptert irányítottak át, amely a segélycsomagok szállításában nyújt segítséget.>> Még több fotó az ugandai árvízről [bbc] >>
Ghána az egyik leginkább sújtott afrikai ország, óriási termőterületeket öntött el a víz pont az aratás előtt. Több települést teljesen elszigetelt a külvilágtól a víz, ide csak csónakokkal lehet eljutni – köztük olyan falvak is vannak, amelyek hetekkel ezelőtt még éppen a kegyetlen szárazság miatt szenvedtek. A szomszédos Burkina Fasoban kitelepített emberek százai várják iskolaépületekben elszállásolva, hogy ideiglenes menedékhelyeket állítson fel nekik a kormány.

A Vöröskereszt más segélyszervezetekkel közösen nagyszabású akciót kezdeményezett, hogy víztisztító tablettákat és menedéket nyújtsanak Afrika katasztrófa sújtotta övezeteiben. A térségben kolerajárvány és más, a fertőzött vízzel elkapható betegségek elterjedésének veszélye fenyeget. (BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS