2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

New York Ahmadinezsád előadásából sem kér, de a Columbia nem enged

2007. szeptember 21. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

New York vezetése arra kérte helyi idő szerint csütörtökön a városban működő Columbia Egyetemet: vonja vissza meghívását és ne járuljon hozzá ahhoz, hogy az iráni elnök a jövő héten beszédet tartson az intézményben.

Mahmúd Ahmadinezsád vasárnap érkezik kétnapos látogatásra az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakára; látogatása alatt beszédet kíván mondani az egyetemen. A New York-i városi tanács feje, Christine Quinn az egyetemnek címzett levelében azt írta: Ahmadinezsád gyűlöletbeszédének nincs helye a nagynevű intézményben. Leszögezte, hogy a Holokauszt-tagadó iráni elnököt "bárhová meghívni városunkban sértő minden New York-ira nézve".

Ahmadinezsád hétfőn jelenne meg az egyetemen. Robert Hornsby, a Columbia szóvivője azt mondta, nem tervezik a meghívás lemondását.

A Columbia már tavaly is meghívta az iráni elnököt, a programot akkor azonban lemondták biztonsági és szervezési problémákra hivatkozva. A döntésben nyilván szerepet játszott az, hogy egy zsidó aktivista csoport éles hangú támadást intézett az egyetem ellen, utalva arra, hogy Ahmadinezsád mítosznak nevezte a Holokausztot és Izrael lerombolására szólított fel. A Zsidó Védelmi Szervezet nevű csoport csütörtökön a meghívás visszavonását követelte, a Columbiához intézett levelében Irán Hitlerének nevezve Ahmadinezsádot.

Lee Bollinger, a Columbia Egyetem elnöke, korábban, amikor bejelentette az iráni elnök meghívását, közölte: Ahmadinezsád beleegyezett abba, hogy Izraelt és a Holokausztot érintő kérdésekre válaszol. Bollinger kifejtette: az iráni elnök fellépése része a Columbia azon régi hagyományának, hogy az egyetem bő teret ad az egészséges vitának, különösen a globális jelentőségű témákban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS