2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Katasztrofális következményekkel járna egy Irán elleni megelőző csapás

2007. szeptember 18. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

Egyre erőteljesebben ingerli Berlint Párizs Iránnal kapcsolatos, háborús retorikája - közölték német kormányforrások kedden.

Az idézett források ezzel elsősorban a francia külügyminiszter, Bernard Kouchner azon fenyegetésére utaltak, hogy Teheránnal szemben fel kell készülni a legrosszabbra, vagyis a háborúra is. Figyelmeztettek arra is, hogy nemcsak Kouchner, hanem Nicolas Sarkozy elnök is egyre élesebb hangot használ Irán vonatkozásában, s Párizs politikája e téren mind inkább közelít Washingtonéhoz. A német kormány szerint ez a retorika semmiképp sem segíti a válság tárgyalásos megoldását, amelynek Berlin szerint nincs alternatívája.

Az orosz külügyminiszter-helyettes is kifejtette, katasztrofális következményekkel járó "politikai hiba" lenne egy Irán elleni amerikai katonai intervenció. Alekszandr Loszjukov reményét fejezte ki, hogy elkerülhető lesz a térségben a feszültség további növekedése, legalább a Kaszpi-tenger menti államok vezetőinek október 16-i csúcsértekezletének befejezése előtt.

Loszjukov kiemelte: "Nem tudom, hogy az amerikaiak bombáznának-e a csúcs ideje alatt. Úgy vélem, tartózkodnak ettől, ha nem, akkor súlyos problémáik lesznek".

A külügyminiszter-helyettes meggyőződését fejezte ki, hogy az iráni kérdést nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Ez lehetetlen - mondta. Hozzátette, hogy az iraki helyzetet sem lehet katonai eszközökkel megoldani. Irán esetében a helyzet sokkal bonyolultabb.

Egy nyugalmazott amerikai tábornok úgy véli, az esetleg atomfegyverhez jutó Iránnal együtt lehetne élni, az Egyesült Államok képes lenne elrettenteni Teheránt a fegyver bevetésétől. John Abizaid vezérezredes - aki 2003 és 2007 között az amerikai fegyveres erők Középső Parancsnokságát (CENTCOM) - egyebek között az iraki és afganisztáni hadszíntéren folyó műveleteket - vezette, kifejtette: mindemellett arra kell törekedni, hogy Irán ne válhasson atomhatalommá.

"Irán nem öngyilkos nemzet" - jelentette ki a tábornok a CSIS washingtoni agytröszt tanácskozásán, hozzátéve, hogy bár néhány teheráni vezető viselkedése irracionálisnak tűnhet, a perzsa állam bizonyosan nem akar nukleáris háborút indítani az Egyesült Államok ellen. Abizaid meggyőződése szerint Irán tisztában van az amerikai haderő fölényével, és nem kockáztatná meg a számára katasztrofális következményekkel járó ellencsapás lehetőségét.

A nyugalmazott tábornok rámutatott: az Egyesült Államok a hidegháború idején az atomhatalom Szovjetunióval és Kínával élt együtt, és ma is több ország rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

Abizaid véleménye jelentősen eltér a hivatalos washingtoni állásponttól, amely szerint megengedhetetlen az, hogy Irán atomfegyverhez jusson. George Bush elnök a múlt héten egy beszédében a nukleáris holokauszt rémével fenyegetett Iránnal kapcsolatban. A tábornok hangsúlyozta: a megelőző katonai csapás, amelyről mostanában egyre gyakrabban esik szó, egyáltalán nem a legbölcsebb megoldás; beláthatatlan következményeket vonna maga után a térségben.

(MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS