2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán elleni háború? Ahmadinezsád szerint országa nem hátrál meg

2007. szeptember 17. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Az iráni nukleáris válság arra kényszerít, hogy "felkészüljünk a legrosszabbra", vagyis a háborúra is – jelentette ki a francia külügyminiszter vasárnap egy interjúban, hangsúlyozva egyúttal, hogy a tárgyalásoknak kell az első helyen állniuk. Bernard Kouchner az RTL rádiónak, a Le Figaro napilapnak és az LCI hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: a felkészülés részét képezi, hogy katonai tervek készülnek - "amelyek azonban nem holnapra szólnak" - hangoztatta a miniszter.

"Jelenleg a katonai előkészületeken túl nincs olyan jel, amely arra engedne következtetni, hogy közel van Irán bombázása" - fejtette ki Kouchner. "Nem hiszem, hogy ott tartanánk – mondta –, de természetes, hogy készülnek tervek". Kouchner szeretné, ha az ENSZ-szankciók mellett az Európai Unió is gazdasági szankciókat készítene elő Iránnal szemben. A francia kormány már felkért egyes francia nagyvállalatokat: az iráni válságra tekintettel ne fektessenek be Iránban.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap kijelentette, hogy Irán ipari szinten képes uránt dúsítani, és nem hátrál meg a nemzetközi közösség nyomása előtt. Kouchner kijelentéseire nem reagált, és ismételten nyilvános vitára szólította fel George Bush amerikai elnököt az ENSZ-közgyűlésben, hogy "megoldás céljából vitassák meg a nemzetközi politika fontos kérdéseit".

Az Irna hivatalos iráni hírügynökség hétfőn élesen bírálta Kouchnert, valamint Nicolas Sarkozy francia elnököt, aki még augusztus 27-én felszólította Teheránt, hogy fogadja el az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az iráni atomprogramra vonatkozó követeléseit. Kouchner nyilatkozatára reagálva Mark Regev izraeli külügyi szóvivő viszont üdvözölt minden határozott állásfoglalást az iráni atomprogrammal szemben, mondván: ezek az állásfoglalások világos jelzést küldenek Teheránnak.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint "minden lehetőség nyitott" Iránnal kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington egyelőre diplomáciai és gazdasági eszközökkel igyekszik rábírni Teheránt nukleáris törekvéseinek feladására.

A Fox News néhány napja a Bush-adminisztráció névtelenségbe burkolózó vezető tisztviselőire hivatkozva arról tudósított, hogy az Egyesült Államok Irán elleni katonai csapást készít elő. A hírtelevízió szerint miután Németország a közelmúltban úgy döntött, hogy nem támogat semmilyen újabb büntetőintézkedést Teherán ellen, a Bush-kormánynak "nem marad más választása, mint előkészíteni a katonai támadás szóba jöhető forgatókönyveit az iszlám rezsim ellen". A Fox News szerint az Irán elleni katonai akció a következő 8-10 hónapban lehetséges. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS